UE aprobă un port unic de încărcare a telefoanelor mobile, o lovitură pentru Apple

Sursă imagine: Hepta
  • Apple va trebui să schimbe conectorul de pe iPhone-urile vândute în Europa până în 2024.
  • Țările UE și legislatorii au convenit marți, 6 iunie, în premieră mondială, asupra unui singur port de încărcare mobilă pentru telefoane mobile, tablete și aparate foto.
  • Bruxelles-ul face presiuni pentru un singur port de încărcare pentru telefoane mobile de mai bine de zece ani.

Apple va trebui să schimbe conectorul de pe iPhone-urile vândute în Europa până în 2024. Țările UE și legislatorii au convenit marți, 6 iunie, în premieră mondială, asupra unui singur port de încărcare mobilă pentru telefoane mobile, tablete și aparate foto, scrie Reuters.

Intervenția politică, despre care Comisia Europeană a afirmat că va ușura viața consumatorilor și le va permite acestora să economisească bani, a venit după ce companiile nu au reușit să ajungă la o soluție comună.

Bruxelles-ul face presiuni pentru un singur port de încărcare pentru telefoane mobile de mai bine de zece ani, ca urmare a plângerilor utilizatorilor de iPhone și Android, care s-au plâns că trebuie să treacă la încărcătoare diferite pentru dispozitivele lor.

Phone-urile se încarcă de la un cablu Lightning, în timp ce dispozitivele cu Android utilizează conectori USB-C.

Jumătate dintre încărcătoarele vândute împreună cu telefoanele mobile în 2018 aveau un conector USB micro-B, în timp ce 29% aveau un conector USB-C și 21% un conector Lightning, potrivit unui studiu al Comisiei din 2019.

„Până în toamna anului 2024, USB Type-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate telefoanele mobile, tabletele și camerele foto din UE”, a precizat Parlamentul European într-un comunicat.

Apple, care a avertizat că propunerea ar afecta inovația și ar crea un munte de deșeuri electronice, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

„Suntem mândri că sunt incluse și laptopurile, cititoarele electronice, căștile, tastaturile, șoarecii de calculator și dispozitivele de navigație portabile”, a declarat deputatul Alex Agius Saliba, care a condus dezbaterea în Parlament.