Exodul companiilor continuă: Netflix se retrage din Rusia

  • Netflix a anunțat că își oprește serviciile din Rusia, fiind una dintre cele mai mari companii media care se retrage de pe această piață.
  • Niciun client nou nu se va putea înscrie și nu este clar ce se va întâmpla cu conturile existente.
  • Serviciul are peste 1 milion de clienți în Rusia.

Netflix a anunțat că își oprește serviciile din Rusia, fiind una dintre cele mai mari companii media care se retrage de pe această piață în urma atacului asupra Ucrainei. Niciun client nou nu se va putea înscrie și nu este clar ce se va întâmpla cu conturile existente, a precizat compania. Serviciul are peste 1 milion de clienți în Rusia.

La începutul acestei săptămâni, serviciul de streaming anunțase că va sista toate proiectele și achizițiile viitoare din Rusia, alăturându-se astfel unei liste tot mai mari de companii care au tăiat legăturile cu această țară. Netflix avea în lucru patru filme originale rusești, inclusiv un serial de thriller polițist regizat de Dasha Zhuk, care era în curs de filmare și care a fost întrerupt. De asemenea, Netflix a refuzat recent să difuzeze 20 de canale rusești de propagandă gratuite pe care era obligat să le găzduiască în conformitate cu legislația rusă, notează Variety.

Netflix își închide toate serviciile

Acum, compania face un pas în plus, închizându-și complet serviciul.

Având în vedere circumstanțele de pe teren, am decis să ne suspendăm serviciul în Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al Netflix.

Repercusiunile economice cu care s-a confruntat Rusia în urma deciziei sale de a intra în război cu Ucraina au fost intense. Nu numai că țara se luptă cu sancțiuni extinse, dar multe corporații și organizații s-au retras din Rusia. Companii precum Microsoft, Apple și Dell au anunțat că au suspendat vânzările în țară, în timp ce Ikea a închis magazinele, iar Nike a declarat că nu va mai onora comenzile online. În ceea ce privește divertismentul, toate marile studiouri au anunțat că nu-și vor mai lansa filmele în Rusia.

Netflix este oarecum un nou-venit în Rusia. Și-a lansat serviciul în 2016 și are o prezență relativ mică, cu aproximativ un milion de abonați. Streamerul se laudă cu 222 de milioane de abonați la nivel global. Acesta operează serviciul ca un joint-venture cu National Media Group din Rusia.

Producții despre Ucraina

De asemenea, Netflix a anunțat recent că va pune la dispoziție documentarul său din 2015 „Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom”, care poate fi vizionat gratuit. Filmul de non-ficțiune se axează pe protestele Euromaidan din Ucraina, care au fost declanșate de decizia fostului președinte Viktor Ianukovici de a nu semna un acord cu Uniunea Europeană și de a alege, în schimb, să întărească legăturile cu Rusia. Aceste proteste au dus în cele din urmă la înlăturarea lui Ianukovici. De asemenea, acestea au exacerbat tensiunile cu Rusia, Vladimir Putin folosind răsturnarea ca pretext pentru a invada și anexa Peninsula Crimeea din Ucraina.

Invazia Ucrainei de către Rusia în 2022 a provocat o criză umanitară și de refugiați, alături de temeri tot mai mari că ar putea declanșa un conflict nuclear.