Fonturile Times New Roman și Arial sunt blocate în Rusia

sursă imagine: fonts.com
  • Proprietarul drepturilor asupra fonturilor de bază Times New Roman și Arial a restricționat accesul utilizatorilor ruși.
  • Biblioteca de fonturi a Monotype Imaging Inc. a început să notifice utilizatorii din Rusia în această săptămână cu privire la restricționare.
  • Utilizatorii pot accesa în continuare caracterele populare cu ajutorul rețelelor private virtuale (VPN).

Proprietarul american al drepturilor asupra fonturilor de bază Times New Roman și Arial a restricționat accesul utilizatorilor ruși, cea mai recentă consecință a invaziei Moscovei în Ucraina, relatează joi cotidianul de afaceri Vedomosti.

Biblioteca de fonturi a Monotype Imaging Inc. a început să notifice utilizatorii din Rusia în această săptămână că „proprietarul site-ului ar fi putut stabili restricții care vă împiedică să accesați site-ul”, a relatat Vedomosti, citat de The Moscow Times.

Utilizatorii pot accesa în continuare caracterele populare cu ajutorul rețelelor private virtuale (VPN) care ocolesc restricțiile geografice, a precizat ziarul.

Monotype, un serviciu pe bază de abonament cu acces la 36.000 de fonturi, nu a anunțat restricțiile și a refuzat să comenteze raportul.

Fonturile rămân disponibile pe unele programe

Experții au declarat pentru Vedomosti că deținătorii ruși de licențe pentru fonturile Monotype ar trebui să poată în continuare să folosească fonturile pe programele Microsoft și Apple achiziționate anterior. Ambii giganți tehnologici au oprit luna trecută toate vânzările noi de produse și servicii în Rusia, în semn de protest față de războiul din Ucraina.

Alții au subliniat disponibilitatea pe scară largă a fonturilor plătite și gratuite care au un design similar, dar o licență diferită.

„Lumea nu se învârte în jurul Monotype. Multe alte platforme oferă fonturi similare”, a declarat Alexei Andreyev, managing partner la agenția de branding Depot.

Fonturile sunt folosite de editorii de cărți, dezvoltatorii de site-uri web, agențiile de branding și publicitate, precum și de marile corporații și companiile de stat.