Steagul Ucrainei a fost ridicat pe „Vârful Putin” din Kîrgîzstan

Sursă imagine: Twitter
  • Poliția din Kîrgîzstan a declarat joi că investighează rapoartele conform cărora un steag ucrainean a fost ridicat în „Vârful Putin”.
  • Vârful Putin” a luat numele liderului rus în 2011, când legăturile Kîrgîzstanului cu Moscova s-au întărit după o revoluție care a avut loc cu un an înainte.
  • Purtătorul de cuvânt al poliției a precizat că autorii faptei ar putea fi sancționați cu o amendă pentru „huliganism”.

Poliția din Kîrgîzstan a declarat joi că investighează rapoartele conform cărora un steag ucrainean a fost ridicat în vârful unui munte numit în onoarea liderului rus Vladimir Putin.

Un utilizator de Twitter, identificat ca fiind un alpinist, a postat marți o înregistrare video cu un steag ucrainean fluturând lângă o placă care marchează muntele ca fiind „Vârful Putin”, situat la 4.446 de metri deasupra nivelului mării.

„Niște huligani l-au adus aici și l-au plantat, habar nu avem cine au fost”, a postat contul, adăugând un emoji pentru a denota sarcasm la finalul postării.

Ce legâturiă are Kîrgîzstan-ul cu Rusia?

Kîrgîzstan-ul este o țară săracă și în proporție de 90 la sută muntoasă și un aliat loial al Rusiei.

Poliția din capitala Bișkek a declarat joi pentru AFP că a fost în contact cu doi alpinișt care se îndeptau spre „Vârful Putin” marți seara.

În timpul interogatoriului în calitate de martori, ei au explicat că au descoperit steagul după ce au urcat pe vârf și l-au filmat cu un telefon”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliției.

Purtătorul de cuvânt a precizat că autorii faptei ar putea fi sancționați cu o amendă pentru „huliganism”.

Utilizatoarea contului de Twitter care a postat prima dată videoclipul a scris joi că partenera ei de escaladă a fost interogată joi de poliție și a precizat că urmează să fie audiată vineri.

Ea a adăugat că persoanele însărcinate cu îndepărtarea steagului de pe „Vârful Putin” au luat legătura cu cei doi pentru a-i întreba cum să urce pe munte.

Nenumit anterior, „Vârful Putin” a luat numele liderului rus în 2011, când legăturile Kîrgîzstanului cu Moscova s-au întărit după o revoluție care a avut loc cu un an înainte.