Monumentul Eroilor Sovietici din municipiul Arad ar putea fi demontat în semn de solidaritate pentru Ucraina

Protest în semn de solidaritate pentru Ucraina la Monumentului Eroilor/ Sursă imagine: Aradon
  • Monumentul Eroilor Sovietici din municipiul Arad ar putea fi demontat.
  • Inițiativa a venit din partea consilierului local USR Siegfried Mayer, care este şi membru fondator al Asociaţiei „Aradul Civic”.
  • Monumentul ar putea fi amplasat ulterior în Cimitirul Pomenirea, unde există morminte ale sovieticilor care au murit în Al Doilea Război Mondial.

Monumentul Eroilor Sovietici din municipiul Arad ar putea fi demontat, conform Aradon. Inițiativa a venit din partea consilierului local USR Siegfried Mayer, care este şi membru fondator al Asociaţiei „Aradul Civic”, implicată în ajutorarea refugiaţilor ucraineni de la începutul invaziei ruse.

Siegfried Mayer a declarat, marţi, pentru AGERPRES , că va redacta un proiect de hotărâre care va fi înaintat Consiliului Local Municipal Arad, urmând să fie propusă demontarea monumentului. Monumentul ar putea fi amplasat ulterior în Cimitirul Pomenirea, unde există morminte ale sovieticilor care au murit în Al Doilea Război Mondial.

„Analizăm care este cea mai corectă variantă pe care să o prezentăm în Consiliul Local. Acel monument este un elogiu adus aşa-numiţilor eliberatori ruşi şi nu mai este de actualitate dacă ne uităm ce se întâmplă în Ucraina. Dacă în anii ’50 conducerea comunistă a Aradului a decis să aducă un omagiu acestei armate, eu cred că în 2022 armata rusă nu mai poate fi numită eliberatoare”, a declarat Siegfried Mayer, citat de AGERPRES.

Protest la Monumentul Eroilor Sovietici

Monumentul se află într-un parc de pe Calea Timişorii, lângă Podul Traian, şi a fost ridicat în memoria soldaţilor sovietici căzuţi în luptele din septembrie 1944 date pentru eliberarea Aradului.

„Atunci când un mizerabil ”nazist”, pe nume Putin, bombardează Ucraina fără vreun motiv întemeiat, este o adevărată DATORIE să sprijinim ucrainenii care se opun acestui război nedrept și inegal! Asociația Aradul Civic este alături de ucrainenii din Arad care susțin lupta dreaptă a Ucrainei împotriva COTROPITORILOR ruși! Meetingul de solidaritate cu Ucraina inițiată de Aradul Civic s-a desfășurat la un simbol al ”eliberatorilor ruși” din 1944, care ÎNCĂ se află în Arad… Personal voi face tot ce este posibil ca acest monument al ”eliberatorilor ruși” să dispară din Arad!”, a scris consilierul USR Siegfried Mayer pe Facebook.