Biserica Ortodoxă Rusă reacționează după ce Papa a zis că Patriarhul Kirill: „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”

20 noiembrie 2021, Rusia, Moscova: Președintele rus Vladimir Putin și Patriarhul Kirill al Rusiei participă la o ceremonie în cadrul căreia acesta din urmă a fost decorat cu cea mai înaltă distincție de stat din Rusia, Ordinul Sfântului Apostol Andrei cel Întâi-Chema/ Sursă imagine: HEPTA
  • Biserica Ortodoxă Rusă i-a reproșat miercuri Papei Francisc că a folosit un ton nepotrivit în raport cu Patriarhul Kirill.
  • Papa l-a îndemnat pe Kirill să nu devină „băiatul de altar” al Kremlinului.
  • Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Ruse a avetizat Vaticanul că astfel de remarci ar afecta dialogul dintre biserici.

Biserica Ortodoxă Rusă i-a reproșat miercuri Papei Francisc că a folosit un ton nepotrivit după ce l-a îndemnat pe Patriarhul Kirill să nu devină „băiatul de altar” al Kremlinului, notează Reuters. Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Ruse a avetivat Vaticanul că astfel de remarci ar afecta dialogul dintre biserici.

Biserica Ortodoxă Rusă a declarat că este regretabil că, la o lună și jumătate după ce Francisc și Kirill, patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, au vorbit direct, papa a adoptat un astfel de ton.

Biserica Ortodoxă Rusă

Papa Francisc a ales un ton incorect pentru a transmite conținutul acestei conversații”, a declarat Patriarhia Moscovei, deși nu a menționat în mod explicit comentariul despre „băiatul de altar”.

Este puțin probabil ca astfel de declarații să contribuie la stabilirea unui dialog constructiv între Biserica Romano-Catolică și Biserica Ortodoxă Rusă, care este deosebit de necesar în prezent”, adaugă un reprezentant al Patriarhiei, citat de Reuters.

Francisc a cerut o întâlnire la Moscova cu Putin pe tema Ucrainei, dar Kremlinul a declarat miercuri că nu există niciun acord în acest sens.

Kirill: „Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni”

Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill al Moscovei a declarat marți, 03 mai, că „Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni”, notează Pravda. Acesta a făcut declarațiile în timpul unei predici pe care a ținut-o în Catedrala Arhanghelului din Kremlinul Moscovei în Radonitsa („Ziua bucuriei”), a noua zi după Paște.

„Nu vrem să ne luptăm cu nimeni, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Este surprinzător când o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ea doar și-a apărat granițele”.