„Paștele războiului” sau întunericul din săptămâna luminată

Pope Francis Foto: Profimedia
  • Războiul din Ucraina a influențat ceea ce s-a spus și ceea ce nu s-a spus în timpul sărbătorilor pascale.
  • Papa Francisc a criticat implicit Rusia pentru că a băgat Ucraina într-un conflict „crud și lipsit de sens”.
  • Acesta a comparat șocul unui nou război în Europa cu șocul apostolilor atunci când Evanghelia spune că l-au văzut pe Isus înviat.

Războiul din Ucraina a influențat ceea ce s-a spus și ceea ce nu s-a spus în timpul sărbătorilor pascale. Papa Francisc a criticat implicit Rusia pentru că a băgat Ucraina într-un conflict „crud și lipsit de sens” și i-a îndemnat pe lideri să lupte pentru pace, în timp ce a marcat duminică ceea ce a numit „Paștele războiului”.

Papa, a făcut aceste comentarii în discursul său „Urbi et Orbi”, în mod tradițional o trecere în revistă a conflictelor mondiale, în fața a aproximativ 100.000 de persoane în Piața Sfântul Petru, notează Reuters.

Papa a dedicat o mare parte din mesaj Ucrainei, comparând șocul unui nou război în Europa cu șocul apostolilor atunci când Evanghelia spune că l-au văzut pe Isus înviat.

Ucrainenii au protestat față de o procesiune de Vinerea Mare condusă de papă, în care o ucraineancă și o rusoaică au purtat împreună o cruce. Cele două femei, o asistentă medicală din Ucrainași o studentă rusă, sunt prietene, iar ideea era de a sublinia necesitatea ca oamenii să se unească pentru a pune capăt conflictului. Cu toate acestea, gestul a fost condamnat de autoritățile religioase din Ucraina ca fiind „nepotrivit și ambiguu”.

În cele din urmă, în timp ce procesiunea a avut loc, meditația pe care cele două femei o scriseseră a fost scurtată considerabil.

Ucraina, discursul principal de Paște

Francisc a evocat din nou spectrul ca războiul să ducă la un conflict nuclear, lucru despre care a vorbit de mai multe ori de când a început invazia rusă.

De data aceasta, el a citat manifestul din 1955 al filosofului Bertrand Russell și al fizicianului Albert Einstein: „Să punem capăt rasei umane sau omenirea va renunța la război?”.