Un Papă mediator și un Kiril care produce o schismă a ortodoxiei

image source: hepta
  • Președintele Zelenski a declarat marți că a vorbit cu Papa Francisc și că ar saluta rolul de mediator al Sfântului Scaun în relația cu Rusia.
  • Papa Francisc a criticat implicit Rusia și a calificat conflictul din Ucraina drept un „masacru fără sens”.
  • Agresiunea împotriva Ucrainei divizează Biserica Ortodoxă și izolează Biserica Ortodoxă Rusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că a vorbit cu Papa Francisc și că ar saluta rolul de mediator al Sfântului Scaun în relația cu Rusia.

Papa Francisc a criticat implicit Rusia și a calificat conflictul din Ucraina drept un „masacru fără sens” nejustificat informează Reuters.

I-a vorbit Sanctității Sale despre situația umanitară dificilă și despre blocarea coridoarelor de salvare de către trupele rusești. Rolul de mediator al Sfântului Scaun pentru a pune capăt suferinței umane ar fi apreciat”, a declarat Zelenski.

În războiul ruso-ucrainean s-a deschis un alt front problematic. Lumea ortodoxiei riscă să se erodeze și mai mult. Agresiunea împotriva Ucrainei divizează Biserica Ortodoxă și izolează Biserica Ortodoxă Rusă.

Putin și scindarea ortodoxiei

Patriarhul Kirill (Chiril I, cu numele laic de Vladimir Mihailovici Gundiaev) este un episcop ortodox rus, care îndeplinește în prezent funcția de patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, primat al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Patriarhul Moscovei a aprobat negarea independenței Ucrainei de către președintele Vladimir Putin, exprimându-și în același timp speranța unor „relații frățești” între populația ucraineană și cea rusă. Aceasta în ciuda condamnării tot mai dese a atrocităților rusești în întreaga lume ortodoxiei.

Patriarhul a predicat în timp ce forțele rusești continuau să bombardeze și să bombardeze orașele ucrainene și în timp ce Națiunile Unite confirmau că peste zece milioane de oameni și-au părăsit acum casele pentru a scăpa de invazia sângeroasă.

El a reiterat că Biserica Rusă a fost chemată, „în ciuda unui context politic foarte negativ”, să păstreze „unitatea spirituală a poporului nostru – rus și ucrainean – ca o singură națiune” și a spus că discuțiile sale cu Papa și cu arhiepiscopul Welby au infirmat afirmațiile privind izolarea Bisericii Ruse și au dezvăluit o bună înțelegere a poziției sale, notează The Church Time.