14 martie: ziua lui Albert Einstein și ziua în care ar trebui să înceapă autorecenzarea

source: hepta
  • Recensământul populației și locuințelor din România a început, luni, 14 martie 2022 cu etapa autorecenzării.
  • Această etapă durează între 14 martie și 15 mai.
  • Platforma a avut însă probleme de funcționare la primele ore ale zilei.

Recensământul populației și locuințelor din România a început, luni, 14 martie 2022 cu etapa autorecenzării, care durează între 14 martie și 15 mai. Platforma a avut însă probleme de funcționare la primele ore ale zilei.

Data de referință a recensământului este 1 decembrie 2021. Conform DEX,  Recensământul populației reprezintă recensământ al cărui scop îl constituie stabilirea pe întreg teritoriul unei țări, la un moment dat, a numărului și a structurii populației după principalele sale caracteristici demografice, economice, religioase și social-culturale.

Ca să simplificăm definiția, putem spune că acest recensământ măsoară populația stabilă a unei țări.

Toate persoanele care trăiesc pentru o perioadă de cel puțin 12 luni în România pot completa chestionarul. Sunt necesare o conexiune la Internet și o adresă de email. Dacă persoana completează și pentru cei din gospodărie, atunci nu este nevoie de adresă de email pentru fiecare persoană.

Informațiile completate greșit pot fi corectate luând procesul de la zero, iar ultimul chestionar va fi cel luat în calcul.

Când a fost efectuat ultimul recensământ?

Au trecut 11 ani de la ultimul recensământ. Acesta a fost realizat în 2011 și înregistra 20 de milioane de respondenți, însă, acestea erau completate fizic de către recenzorii care mergeau din casă în casă, așa că, dacă lipseai atunci când se efectua înregistrarea, nu erai numărat în recensământ.

Ateitatea, o religie?

Albert Einstein este uneori revendicat de teiștii religioși care caută autoritatea unui om de știință celebru pentru opiniile lor teiste, dar Einstein a negat existența conceptului tradițional de zeu personal. 

Recensământul cuprinde întrebări legate de confesiunea religioasă. Un lucru interesant este că în opțiunile de alegere intră: fără religie și ateu. „Veți selecta „Ateu” dacă vă considerați ca atare”. Cu toate acestea, ateismul nu este o credință afirmativă că nu există Dumnezeu și nici nu răspunde la orice altă întrebare despre ceea ce crede o persoană. Este pur și simplu o respingere a afirmației că există zei. Ateismul este prea des definit în mod incorect ca fiind un sistem de credință.