Emoji-urile care au chemat rușii la protest

image source: https://www.bbc.com/news
  • Pe 24 februarie, în timp ce Rusia își lansa invazia în Ucraina, o imagine a început să se răspândească pe rețelele de socializare.
  • Imaginea reprezenta o fotografie a poetului rus Pușkin, numărul șapte și rânduri ale emoji-ului „persoană care merge”.
  • Pentru cunoscători, semnificația era clară: o locație (Piața Pușkin, în Moscova), o oră și un apel la protest împotriva acțiunilor guvernului.

Pe 24 februarie, în timp ce Rusia își lansa invazia în Ucraina, o imagine a început să se răspândească pe rețelele de socializare – o fotografie a poetului rus Pușkin, numărul șapte și rânduri ale emoji-ului „persoană care merge”.

Pentru cunoscători, semnificația era clară: o locație (Piața Pușkin, în Moscova), o oră și un apel la protest împotriva acțiunilor guvernului.

Emoji-urile făceau trimitere la un cod folosit de ani de zile în Rusia pentru a se referi la proteste, un cod atât de bine cunoscut de autorități, încât abia dacă mai este un cod, potrivit grupului pentru drepturile omului OVD-Info.

Necesitatea cenzurării protestelor

Protestele neautorizate au fost interzise în țară din 2014, iar încălcarea regulilor poate duce la până la 15 zile de detenție pentru o primă abatere. Recidiviștii pot primi pedepse cu închisoarea de până la cinci ani.

De atunci, activiștii obișnuiesc să folosească diverse fraze codificate pentru a se organiza online.

Sute de protestatari au fost reținuți la Moscova și Sankt Petersburg. Apărătorii drepturilor omului au avertizat că cei care sunt autorii unor postări critice pe rețelele de socializare din regiune se vor confrunta cu un nou val de represiune, inclusiv detenție și alte ramificații juridice.