Papa vrea să meargă la Moscova să se întâlnească cu Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina

Papa Francisc are prima întâlnire cu Vladimir Putin. Italy 25-11-2013/ Sursă imagine: Hepta
  • Papa Francisc a declarat că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin.
  • Acesta nu a primit încă niciun răspuns din partea Kremlinului.
  • Papa a declarat că patriarhul Kirill: „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Papa Francisc a declarat, într-un interviu publicat marți, 03 mai, că a cerut o întâlnire la Moscova cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, dar nu a primit niciun răspuns, notează Reuters.

Papa a declarat pentru ziarul italian Corriere Della Sera, citat de Reuters, că patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a sprijinit războiul cu toată tăria, „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”.

Papa Francisc a făcut o vizită fără precedent la ambasada rusă atunci când a început războiul. Acesta a mers pe 25 februarie, la ambasada Rusiei de la Roma pentru a-i transmite ambasadorului Moscovei îngrijorarea sa cu privire la invazia Rusiei în Ucraina, într-o abatere fără precedent de la protocolul diplomatic.

Papa așteaptă un răspuns de la Kremlin

Mesajul a fost „că eram dispus să merg la Moscova. Cu siguranță, era necesar ca liderul de la Kremlin să permită o deschidere. Nu am primit încă un răspuns și insistăm în continuare”.

El a adăugat: „Mă tem că Putin nu poate și nu dorește să aibă această întâlnire în acest moment. Dar cum să nu poți opri atâta brutalitate?”.

Întrebat despre o călătorie în capitala ucraineană Kiev, despre care Francisc a spus luna trecută că este o posibilitate, papa a spus că nu va merge deocamdată.

Mai întâi trebuie să merg la Moscova, mai întâi trebuie să mă întâlnesc cu Putin … . Fac tot ce pot. Dacă Putin ar deschide măcar o ușă”, a spus el.

Noi (papa și Kirill) suntem păstorii aceluiași popor al lui Dumnezeu. De aceea, trebuie să căutăm căi de pace, să încetăm focul armelor. Patriarhul nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”, a declarat Francisc, citat de AFP.

Papa a mai spus că, atunci când s-a întâlnit cu Viktor Orban pe 21 aprilie, premierul ungar i-a spus că „rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai”, referindu-se la aniversarea eliberării Rusiei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că aniversarea nu va avea nicio legătură cu operațiunile militare ale Moscovei în Ucraina. citeste mai departe