Papa anulează întâlnirea cu Kirill de la Ierusalim: Războiul sfânt al Rusiei

Patriarhul Kirill al Rusiei și Papa Francisc au semnat o declarație comună după întâlnirea de la Havana. 02/12/2016/ sursă imagine: hepta
  • Papa Francisc plănuia să se întâlnească în iunie, la Ierusalim, cu Patriarhul ortodox rus Kirill.
  • Planurile au fost suspendate ca urmare a susținerii de către Kirill a războiul Rusiei în Ucraina.
  • Francisc a declarat într-un interviu că regretă faptul că planul a trebuit să fie „suspendat”.

Papa Francisc plănuia să se întâlnească în iunie, la Ierusalim, cu Patriarhul ortodox rus Kirill. Planurile au fost suspendate ca urmare a susținerii de către Kirill a războiul Rusiei în Ucraina, a declarat Papa pentru un ziar argentinian, preluat de Reuters.

Francisc a declarat într-un interviu pentru La Nacion că regretă faptul că planul a trebuit să fie „suspendat”, deoarece diplomații Vaticanului l-au sfătuit că o astfel de întâlnire „s-ar putea preta la multă confuzie în acest moment”.

Kirill și războiul sfânt

Papa Francisc a criticat de mai multe ori în mod implicit Rusia și pe președintele Vladimir Putin în legătură cu războiul, folosind termeni precum agresiune și invazie nejustificată și deplângând atrocitățile împotriva civililor.

De la 6 martie, când Kirill, patriarhul Moscovei și primatul Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut o prelegere incendiară în care a comparat invazia Rusiei cu un război cultural împotriva Occidentului, au fost puse numeroase întrebări cu privire la rolul și motivele sale.

Vocea Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Într-o predică ținută la 24 februarie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, mitropolitul Onufrie, a vorbit despre „suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei” și i-a cerut lui Vladimir Putin să „înceteze imediat acest război fratricid”.

Această predică excepțional de patriotică a venit ca o mare surpriză, deoarece Mitropolitul Onufrie fusese considerat un cleric complet loial Patriarhiei Moscovei și Rusiei. Tonul îngrijorător al predicii Mitropolitului Onufrie a fost observat de însuși Patriarhul Kirill, care, într-o apariție din 9 martie, a dat asigurări că se va ruga pentru Mitropolitul Onufrie, pentru Episcopie și pentru clerul ucrainean.

Teama patriarhului de o schismă în Biserica Ortodoxă merge mână în mână cu un sprijin fără echivoc pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei și pentru narațiunea naționalistă a lui Vladimir Putin.