Clopote peste bombardamente și rugăciuni împotriva „Preafericitului Putin”: clopotele Europei vor suna pentru 7 minute

source: images.squarespace
  • „Notre Dame” din Paris și catedralele din întreaga Europă vor suna din clopote pentru Ucraina.
  • Asociaţia Europeană a Catedralelor cere ca joi, la prânz, să răsune clopotele catedralelor timp de șapte minute.
  • Vladimir Putin nu este implicat doar într-o acaparare violentă de terenuri, el crede că duce propriul său război sfânt.

„Notre Dame” din Paris și catedralele din întreaga Europă vor suna joi pentru Ucraina. Asociaţia Europeană a Catedralelor cere ca joi, la prânz, să fie trase clopotele timp de șapte minute. Autun, Limoges, Lyon, Dijon, Coventry și Berlin au răspuns deja pozitiv, informează Le Figaro.

Sunetele clopotelor își doresc să acopere zgomotul războiului. Acesta este pariul Asociației Europene a Catedralelor care a cerut catedralelor să tragă clopotele timp de șapte minute joi, 3 martie, la prânz, câte un minut pentru fiecare zi de când tancurile rusești au intrat în Ucraina. „Când națiunile ard, lăsați clopotele să sune„, a spus asociația într-un text trimis miercuri pentru Le Figaro.

Asociația are aproximativ 100 de membri în întreaga Europă, inclusiv Catedrala Sfânta Sofia din Ucraina. „Am reușit să corespondăm cu cei doi arhitecți și am căutat o modalitate de a le arăta sprijinul nostru”, explică Wolfgang Zehetner, șeful asociației și arhitectul șef al Catedralei Sfântul Ștefan din Viena. În ultimele două zile, el a încercat să mobilizeze marile clădiri, ale căror clopote marchează în general marile ore ale istoriei.

În timp ce bisericile se roagă pentru sfârșitul războiului, Vladimir Putin crede că duce propriul său război sfânt pentru a restabili vechiul teritoriu al „Sfintei Rusii” prin „denazificarea Ucrainei”.

O biserică a armatei

Viziunea Kremlinului asupra Rusiei conectează statul, armata și Biserica Ortodoxă Rusă. Naționalism religios militant este unul dintre elementele-cheie ale motivației lui Putin pentru invazia Ucrainei. De asemenea, explică în mare măsură comportamentul Moscovei față de „Occidentul” colectiv și față de ordinea mondială de după Războiul Rece.

O nouă biserică a fost sfințită la periferia Moscovei în iunie 2020: Biserica principală a Forțelor Armate Ruse. Catedrala masivă, de culoare kaki, situată într-un parc tematic militar, celebrează puterea Rusiei. Inițial, a fost planificată să se deschidă la cea de-a 75-a aniversare a victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, în mai 2020, dar a fost amânată din cauza pandemiei, notează The Conversation.

Schițele arhitecturale ale războiului

Concepută de ministrul rus al apărării după anexarea ilegală a Crimeei de către țară în 2014, catedrala întruchipează ideologia puternică susținută de președintele Vladimir Putin, cu un sprijin puternic din partea Bisericii Ortodoxe Ruse.

Clopotnița Bisericii Forțelor Armate are o înălțime de 75 de metri, simbolizând cea de-a 75-a aniversare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial. Diametrul cupolei sale este de 19,45 metri, marcând anul victoriei: 1945. O cupolă mai mică are 14,18 metri, reprezentând cele 1.418 zile cât a durat războiul. Armele trofeu sunt topite în podea, astfel încât fiecare pas este o lovitură dată naziștilor învinși.