Papa critică Rusia pentru cruzimea din Ucraina, dar spune că războiul a fost „poate într-un fel provocat”

Papa Francisc are prima întâlnire cu Vladimir Putin. Italy 25-11-2013/ Sursă imagine: Hepta
  • Papa Francisc a lansat o nouă serie de critici la adresa Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina.
  • El a mai spus că situația nu este albă sau neagră și că războiul a fost „poate într-un fel provocat”, relatează Reuters.
  • Întrebat retoric dacă acest lucru îl face „pro-Putin”, el a răspuns: „Nu, nu sunt. Ar fi simplist și greșit să spunem așa ceva”.

Papa Francisc a lansat o nouă serie de critici la adresa Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina, spunând că trupele sale au fost brutale, crude și feroce, în timp ce i-a lăudat pe „curajoșii” ucraineni pentru că au luptat pentru supraviețuire. În textul unei conversații pe care a avut-o luna trecută cu editorii presei iezuite și publicată marți, el a mai spus că situația nu este albă sau neagră și că războiul a fost „poate într-un fel provocat”, relatează Reuters.

În timp ce condamnă „ferocitatea, cruzimea trupelor rusești, nu trebuie să uităm adevăratele probleme dacă vrem ca acestea să fie rezolvate”, a spus Francisc, incluzând industria de armament printre factorii care oferă stimulente pentru război.

„Este de asemenea adevărat că rușii au crezut că totul se va termina într-o săptămână. Dar au calculat greșit. Au întâlnit un popor curajos, un popor care se luptă să supraviețuiască și care are o istorie de luptă”, a spus el.

Francisc a spus că, cu câteva luni înainte ca președintele Vladimir Putin să-și trimită forțele în Ucraina, suveranul pontif s-a întâlnit cu un șef de stat care și-a exprimat îngrijorarea că NATO „latră la porțile Rusiei” într-un mod care ar putea duce la război.

Francisc a spus apoi, în cuvintele sale: „Nu vedem întreaga dramă care se desfășoară în spatele acestui război, care poate că a fost cumva provocat sau nu a fost împiedicat”.

Întrebat retoric dacă acest lucru îl face „pro-Putin”, el a răspuns: „Nu, nu sunt. Ar fi simplist și greșit să spunem așa ceva”.