Zelenski: „De Ziua Victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se adresează Camerei Reprezentanților prin intermediul unei legături video la Casa Parlamentului din Canberra, joi, 31 martie 2022.
  • Volodimir Zelenski comemorează „Ziua Victoriei” asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
  • El a declarat luni că Ucraina va învinge în războiul cu Rusia și nu va ceda niciun teritoriu.
  • Zelenski a spus că ucrainenii sunt un popor liber care a luptat de multe ori în istorie pentru a-și apăra pământul și care are „propriul drum”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski comemorează „Ziua Victoriei” asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. El a declarat luni că Ucraina va învinge în războiul cu Rusia și nu va ceda niciun teritoriu, notează Reuters.

„De Ziua Victoriei asupra nazismului, luptăm pentru o nouă victorie. Drumul până la ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom învinge”, a declarat el într-o alocuțiune scrisă, citată de Reuters.

Zelenski a spus că ucrainenii sunt un popor liber care a luptat de multe ori în istorie pentru a-și apăra pământul și care are „propriul drum”.

„Astăzi purtăm un război pe această cale și nu vom da nimănui nici măcar o bucată din pământul nostru… și nu vom da nimănui nici măcar o bucată din istoria noastră”, a spus el.

„Suntem mândri de strămoșii noștri care, împreună cu alte națiuni din coaliția anti-Hitler, au învins nazismul. Și nu vom permite nimănui să anexeze această victorie, nu vom permite ca ea să fie însușită.”

Cine mai serbează Ziua Victoriei

Rusia, care a invadat Ucraina pe 24 februarie, marchează, de asemenea, aniversarea victoriei Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. 9 mai este una dintre cele mai importante zile din an pentru Rusia și pentru identitatea sa națională, întrucât marchează aniversarea victoriei Uniunii Sovietice de atunci în fața Germaniei naziste la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945.

În această zi, Moscova își etalează puterea militară cu mare fast, cu parade militare masive prin centrul capitalei, sub privirile lui Putin și ale altor înalți oficiali de la Kremlin.