Vizita oficialilor americani la Kiev. Antony Blinken: „Rusia a eșuat deja, iar Ucraina a învins deja”

Sursă imagine: static.open.online
  • Antony Blinken și Lloyd Austin au declarat luni, după o vizită la Kiev, că președintele ucrainean Volodomir Zelenski este hotărât să câștige lupta țării sale împotriva Rusiei.
  • Statele Unite au promis luni că își vor redeschide în curând ambasada de la Kiev.
  • Oficialii americani au declarat că au promis o nouă asistență în valoare de 713 milioane de dolari pentru guvernul lui Zelenski și pentru alte țări din regiune.

Secretarul de stat american, Antony Blinken și secretarul american al apărării, Lloyd Austin au declarat luni, după o vizită la Kiev, că președintele ucrainean Volodomir Zelenski este hotărât să câștige lupta țării sale împotriva Rusiei și că Statele Unite îl vor ajuta să atingă acest obiectiv.

Statele Unite au promis luni că își vor redeschide în curând ambasada de la Kiev, în timp ce secretarul apărării, Lloyd Austin, și secretarul de stat Antony Blinken au vizitat capitala Ucrainei și au salutat succesul de până acum împotriva invaziei rusești, notează Reuters.

Ceea ce ați făcut respingându-i pe ruși în bătălia de la Kiev este extraordinar și, sincer, este o sursă de inspirație pentru restul lumii”, i-a spus Austin președintelui Volodimir Zelenski. „Suntem aici pentru a vă sprijini în orice mod posibil”.

Oficialii americani au declarat că au promis o nouă asistență în valoare de 713 milioane de dolari pentru guvernul lui Zelenski și pentru alte țări din regiune. Un ajutor militar suplimentar de 322 de milioane de dolari pentru Ucraina ar duce totalul asistenței americane pentru securitate de la invazie la aproximativ 3,7 miliarde de dolari, a declarat un oficial.

Aceasta va oferi sprijin pentru capacitățile de care Ucraina are nevoie, în special pentru lupta din Donbas”, a spus oficialul, citat de Reuters.

Blinken anunță întoarcerea diplomaților americani în Ucraina

Întâlnirea dintre delegația americană și liderii ucraineni a durat trei ore, adică mai mult decât dublul timpului alocat, a declarat un oficial american.

În ceea ce privește obiectivele de război ale Rusiei, Rusia a eșuat deja, iar Ucraina a reușit deja”, a declarat Blinken în cadrul unui briefing în Polonia, după întoarcerea celor doi oficiali.

Rusia a negat întotdeauna că ar intenționa să răstoarne guvernul Ucrainei. Țările occidentale spun că acesta a fost obiectivul său de la început, dar că a eșuat în fața rezistenței ucrainene.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Kievul era un oraș de linia frontului, aflat sub stare de asediu și bombardament, cu zeci de mii de soldați ruși masați la periferia nordică. Locuitorii își petreceau nopțile înghesuiți în stațiile de metrou, adăpostindu-se de artilerie.

Astăzi, cele mai apropiate trupe rusești se află la sute de kilometri distanță, viața normală revine în capitală, liderii occidentali au fost în vizită, iar țările își redeschid ambasadele. Blinken a declarat că diplomații americani se vor întoarce mai întâi la Lviv, în vest, și ar trebui să se întoarcă la Kiev în câteva săptămâni.

Ucraina a făcut o listă cu armele de care are nevoie

Înainte de vizita oficialilor americani, Ucraina a întocmit o listă de arme de care are nevoie urgentă din partea Statelor Unite, cum ar fi sisteme antirachetă, sisteme antiaeriene, vehicule blindate și tancuri, a declarat duminică consilierul lui Zelenskiy, Igor Zhovkva, pentru NBC News.

Statele Unite și aliații din NATO s-au arătat din ce în ce mai dispuși să furnizeze echipamente mai grele și sisteme de arme mai avansate.