Simbolul războiului lăsat la uscat: Litera „Z” afișată la fereastra unui cămin din Iași

sursă imagine: Ziarul de Iași
  • O bucată de material pe care era afișată litera „Z” a fost afișată la geamul unui cămin din Iași.
  • Administratorul căminului și polițiștii au fost sesizați și au inspectat camera unde era afișat semnul cu o puternică simbolistică în războiul din Ucraina.
  • Atunci când au intrat în camera de cămin au descoperit că „steagul” afișat era un simplu prosop care înfățișa un cal aflat într-un grajd.
  • Concret, litera „Z” era, de fapt, poarta în spatele căreia stătea calul.

Litera „Z”, semnul dictatorului Vladimir Putin, a fost afișată la geamul unui cămin din campusul Tudor Vladimirescu din Iași, informează Ziarul de Iași. Administratorul căminului și polițiștii au fost sesizați și au fost să inspecteze camera unde era afișat semnul cu o puternică simbolistică în războiul din Ucraina. Atunci când au intrat în camera de cămin au descoperit că „steagul” afișat, considerat un gest de teribilism, era un simplu prosop care înfățișa un cal aflat într-un grajd. Concret, litera „Z” era, de fapt, poarta în spatele căreia stătea calul.

Ieșeanul care a făcut sesizarea știa că în acel cămin sunt cazați refugiați ucraineni. „Știu că în T20 sunt cazați refugiați. Îmi e greu să cred că e doar o coincidență nefastă. Posibil un student teribilist. Oricum, neplăcut pentru refugiații care vad asta”, a declarat acesta pentru Ziarul de Iași.

Simbolistica literei „Z” în contextul războiului

Cea mai populară teorie folosită de experții militari pentru a explica literele este că acestea au fost scrise în funcție de zonele respective în care sunt staționate de obicei trupele rusești, Z putând să reprezinte Zapad (vest).

Alții cred că literele au fost desenate în încercarea de a evita focul prietenesc, în timp ce unii experți militari ruși pro-Kremlin au speculat că litera Z reprezintă numele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar litera V reprezintă numele lui Vladimir Putin.

Ministerul rus al Apărării însuși nu a comentat niciuna dintre teorii, în schimb a postat pe canalul său Instagram că Z înseamnă Za pobedu (pentru victorie), iar V reprezintă „puterea adevărului”.