Un preot rus a fost arestat pentru că le-a spus soldaților ruși că se vor duce în iad

Sursă imagine: hepta
  • Un fost preot ortodox rus care a condamnat invazia Ucrainei de către țara sa a fost arestat.
  • Ioann Kurmoyarov a fost reținut marți la Sankt Petersburg, iar proprietatea sa a fost percheziționată de anchetatori care i-au luat o parte din obiectele sale religioase.
  • Kurmoyarov a fost acuzat în baza legislației care interzice răspândirea de „informații false” despre armata rusă.

Un fost preot ortodox rus care a condamnat invazia Ucrainei de către țara sa a fost arestat, în timp ce Kremlinul își continuă represiunea împotriva disidenței față de război, scrie Newsweek.

Ioann Kurmoyarov a fost reținut marți la Sankt Petersburg, iar proprietatea sa a fost percheziționată de anchetatori care i-au luat o parte din obiectele sale religioase, potrivit postului de știri independent rus Mediazona. Kurmoyarov a fost acuzat în baza legislației care interzice răspândirea de „informații false” despre armata rusă, a declarat o sursă din cadrul forțelor de ordine pentru canalul de televiziune 78.ru din Rusia.

Arestarea survine la trei luni după ce a distribuit un videoclip intitulat „Cine va fi în iad și cine va fi în rai?”. În acesta, el țintește „propaganda Kremlinului”, precum și sugestii potrivit cărora invazia Rusiei în Ucraina ar fi fost voința unei puteri chiar mai înalte decât președintele Vladimir Putin.

Guvernul rus a adoptat în martie o lege a cenzurii care incriminează distribuirea de „știri false” despre armata rusă, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

„Vreau să-i dezamăgesc pe toți cei care cred în acest fals din punct de vedere creștin”, a declarat Kurmoyarov în videoclipul încărcat pe YouTube pe 12 martie, adăugând că cei care „dezlănțuie agresiunea nu vor fi în rai” și că „Ucraina nu a atacat Rusia”

În ceea ce părea a fi un mesaj adresat celor implicați în agresiunea rusă, inclusiv soldaților, el a spus: „voi sunteți agresorii care au atacat și ucis civili. Vă spun încă o dată, nu veți fi în niciun fel de rai, veți fi în iad”.