Turcia spune care sunt revendicările pentru Suedia și Finlanda ca să adere la NATO

29 mai 2022, Istanbul, Turcia
  • Finlanda și Suedia ar trebui să își modifice legile pentru a satisface cererile Turciei și pentru a obține sprijinul acesteia în vederea aderării lor la NATO.
  • Turcia s-a opus pe 13 mai aderării Finlandei și Suediei la NATO.
  • Aceasta a spus că motivul este că acestea adăpostesc persoane legate de grupuri pe care le consideră teroriste.
  • Un alt motiv este oprirea exporturile de armament către Turcia în 2019.

Finlanda și Suedia ar trebui să își modifice legile, dacă este necesar, pentru a satisface cererile Turciei și pentru a obține sprijinul acesteia în vederea aderării lor la NATO, a declarat marți ministrul turc de externe, relatează Reuters.

Turcia s-a opus pe 13 mai aderării Finlandei și Suediei la NATO. Aceasta a spus că motivul este că acestea adăpostesc persoane legate de grupuri pe care le consideră teroriste, inclusiv Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), și pentru că au oprit exporturile de armament către Turcia în 2019.

Toți cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe orice plan de extindere.

Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că Turcia, membră NATO de șapte decenii, nu își va ridica dreptul de veto decât dacă cererile sale vor fi îndeplinite, reluând comentarii recente ale președintelui Erdogan.

Ankara a declarat că Suedia și Finlanda trebuie să înceteze să mai sprijine PKK și alte grupări, să le interzică să organizeze orice eveniment pe teritoriul lor, să îi extrădeze pe cei căutați de Turcia pentru acuzații de terorism, să sprijine operațiunile militare și de combatere a terorismului ale Ankarei și să ridice toate restricțiile privind exporturile de arme.

Finlanda și Suedia au încercat să negocieze o soluție, iar alte capitale NATO au declarat că rămân încrezătoare că obiecțiile ridicate de Turcia – care deține a doua cea mai mare armată a NATO – pot fi depășite.