Erdogan spune că Turcia nu este de acord cu aderarea Finlandei și Suediei la NATO, afirmând că cele două țări „găzduiesc multe organizații teroriste”

May 10, 2022/ Sursă imagine: Hepta
  • Erdogan a declarat vineri că Turcia, membră a NATO, nu poate privi cu ochi buni planurile Suediei și Finlandei de a se alătura pactului.
  • Președintele turc a afirmat că cele două țări „găzduiesc multe organizații teroriste”.
  • Planul Finlandei de a solicita aderarea la NATO, anunțat joi, și așteptarea ca Suedia să o urmeze, ar duce la extinderea alianței militare occidentale.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat vineri că Turcia, membră a NATO, nu poate privi cu ochi buni planurile Suediei și Finlandei de a se alătura pactului, notează Reuters. Erdogan a afirmat că cele două țări „găzduiesc multe organizații teroriste”.

Planul Finlandei de a solicita aderarea la NATO, anunțat joi, și așteptarea ca Suedia să o urmeze, ar duce la extinderea alianței militare occidentale pe care președintele rus Vladimir Putin a urmărit să o împiedice.

Țările scandinave se comportă ca o casă de oaspeți pentru organizațiile teroriste, inclusiv pentru PKK și DHPC-C”, a declarat vineri, referindu-se la grupările militante kurde și de stânga.

Aderarea la NATO

Între timp, un raport al guvernului suedez cu privire la schimbarea mediului de securitate cu care se confruntă țara nordică după invazia Rusiei în Ucraina spune că Moscova ar reacționa negativ la aderarea Suediei la NATO și ar lansa mai multe contramăsuri, conform Associated Press.

Raportul a arătat că aderarea la NATO prezintă o serie de avantaje pentru Suedia, în primul rând securitatea colectivă oferită de alianța militară cu 30 de membri. În același timp, raportul enumeră numeroase tactici pe care Rusia le va adopta probabil ca represalii.

Acestea ar include atacuri cibernetice și diferite tipuri de atacuri hibride, încălcări ale spațiului aerian sau ale mării teritoriale suedeze. Alte comportamente agresive, inclusiv semnale strategice cu arme nucleare, sunt de asemenea imaginabile din partea Moscovei, se arată în raport.

Președintele și prim-ministrul vecinului nordic Finlanda au declarat joi că sunt în favoarea depunerii rapide a cererii de aderare la NATO, deschizând calea pentru ca țara să anunțe oficial candidatura de aderare în zilele următoare.