Trasparență la Vatican: Pentru a spori încrederea credincioșilor, au fost publicate utilizările „fondului papal”

papa-francisc Foto: Profimedia
  • Vaticanul a publicat joi prima dezvăluire detaliată a fondului papal.
  • Fondul „Peter’s Pence” este alcătuit din venituri provenite dintr-o colectă organizată în diecezele romano-catolice din întreaga lume o dată pe an.
  • Conform „Declarației anuale” pentru anul 2021, contribuțiile s-au ridicat la 46,9 milioane de euro.

Vaticanul, într-o încercare aparentă de a spori încrederea credincioșilor în modul în care sunt folosite contribuțiile lor caritabile către papă, a publicat joi prima dezvăluire detaliată a fondului său principal, scrie Reuters.

Fondul „Peter’s Pence”, al cărui scop este de a-l ajuta pe papă să administreze Biserica, este alcătuit din venituri provenite dintr-o colectă organizată în diecezele romano-catolice din întreaga lume o dată pe an, din contribuții individuale și din moșteniri și testamente.

Conform „Declarației anuale” pentru anul 2021, contribuțiile s-au ridicat la 46,9 milioane de euro. Comparativ cu cifrele publicate anterior, acestea au scăzut cu peste 15% față de 2020, care a scăzut cu 18% față de 2019. Aceasta a urmat unei reduceri de 23% între 2015 și 2019.

Ministrul economiei de la Vatican, părintele Antonio Guerrero, a declarat că scăderea din 2020-2021 s-a datorat, cel puțin în parte, pandemiei COVID-19, când multe biserici au fost închise.

Atunci când Vaticanul a publicat unele dintre cele mai detaliate cifre generale ale sale de până acum în 2020, Guerrero a declarat că finanțele Vaticanului trebuie să fie o „casă de sticlă”, adăugând că credincioșii au „dreptul să știe cum folosim resursele”.