„The Babushkas of Chernobyl”: documentarul despre un refuz radioactiv se vede în București

image source: https://fontanalib.org/books/babushkas-chernobyl-0
  • Ca să-i înțelegem mai bine pe vecinii ucraineni, putem pătrunde în universul lor, prin film.
  • La Cinema Elvire Popesco poți vedea documentarul Babușka de la Cernobîl.
  • Acesta spune povestea unui grup de femei care, după dezastrul și evacuarea de la Cernobîl s-au întors în zona de excludere din jurul centralei nucleare.

S-a împlinit o lună de la invazia Rusiei în Ucraina. Războiul continuă, din păcate, şi vecinii noştri au nevoie de tot sprijinul pe care îl putem acorda. Ca să-i înțelegem mai bine pe vecinii ucraineni, putem pătrunde în universul lor, prin film. La Cinema Elvire Popesco poți vedea documentarul The Babushkas of Chernobyl (Babușka de la Cernobîl), un portret afectuos al unui grup de femei care, după dezastrul și evacuarea de la Cernobîl din 1986 s-au întors în zona de excludere din jurul centralei nucleare și au locuit acolo semi-oficial, timp de ani de zile.

The Babushkas of Chernobyl, o chemare a pământului strămoșesc

La 30 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, aproximativ 100 de femei se agață cu înverșunare de pământul lor strămoșesc din „Zona de excludere” radioactivă. În timp ce majoritatea vecinilor lor au fugit de mult timp, iar soții lor s-au stins treptat, această comunitate de surori încăpățânate rezistă.

De ce insistă să trăiască în ferme pe care guvernul ucrainean și cercetătorii în domeniul radiațiilor le-au considerat nelocuibile? Cum reușesc să se descurce, izolate, într-un peisaj abandonat, păzit de soldați și plin de animale sălbatice? Cum i-au afectat radiațiile în ultimele trei decenii?

Femeile din „Zona de excludere” au o poveste extraordinară de supraviețuire și oferă un portret întunecat, dar ciudat de convingător, al vieții post-apocaliptice.

De luni se vede în București

„Continuăm seria de proiecţii de film de, cu şi despre ucraineni la Cinema Elvire Popesco, #împreunăpentruUcraina, luni 28 martie de la ora 20:00, cu două propuneri emoţionante despre curajul, rezistenţa şi dragostea lor de ţară: THE BABUSHKAS OF CHERNOBYL, despre un grup de femei care refuză să îşi abandoneze gospodăriile din zona interzisă după dezastrul nuclear”, notează pe pagina de Facebook al cinemaului.

Totalitatea încasărilor din bilete vor fi donate către Uniunea Ucrainenilor din România pentru ajutorarea refugiaţilor. Biletele sunt aici.