Premiul Nobel pentru Pace 2021 scos la licitație pentru refugiații ucraineni

image source: hepta
  • Novaya Gazeta și Dmitri Muratov înmânează Medalia Nobel în folosul refugiaților ucraineni.
  • Publicația Novaya Gazeta este un ziar rus cunoscut în propria sa țară pentru acoperirea critică și de investigare a afacerilor politice și sociale rusești.
  • Jurnalista filipineză Maria Ressa și jurnalistul rus Dmitri Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021.

Novaya Gazeta și Dmitri Muratov înmânează Medalia Nobel în folosul refugiaților ucraineni. Novaya Gazeta este un ziar rus cunoscut în propria sa țară pentru acoperirea critică și de investigare a afacerilor politice și sociale rusești.

Novaya Gazeta și cu mine am decis să donăm Medalia Premiului Nobel pentru Pace 2021 unui fond pentru a ajuta refugiații ucraineni. Există deja mai mult de 10 milioane de astfel de persoane. Aș dori să rog casele de licitații să scoată la licitație acest premiu de renume mondial,” a declarat Dmitri Muratov pentru Novaya Gazeta ziarul unde acesta este redactor șef.

Jurnalista filipineză Maria Ressa și jurnalistul rus Dmitri Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021.

Cei doi laureați au primit premiul „pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare” în fața unor guverne autoritare. Amândoi au fost ținta unor tentative de represiune pentru că au relatat despre încălcările drepturilor omului și corupția comise de guvernele președintelui filipinez Rodrigo Duterte și, respectiv, al președintelui rus Vladimir Putin.

Muratov și-a folosit discursul pentru a avertiza că „lumea a început să se îndrepte spre dictatură”.

Reacția jurnalistului rus după declanșarea războiului


Laureatul Premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov, editorul ziarului independent rus Novaya Gazeta, a convocat o reuniune de urgență a personalului la câteva minute după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei.

Suntem îndurerați”, a declarat Muratov într-un discurs video după ședința de la sediul din Moscova al ziarului. „Țara noastră, la ordinul președintelui Putin, a început un război cu Ucraina și nu există nimeni care să oprească războiul. Prin urmare, împreună cu durerea, purtăm rușine”.

Muratov a canalizat agonia redacției sale în sfidare. „Rusia bombardează Ucraina” a apărut cu litere mari pe prima pagină a următorului număr al ziarului. Articolele erau tipărite unul lângă altul în rusă și ucraineană. „Nu recunoaștem Ucraina ca fiind un inamic sau ucraineana ca limbă a unui inamic”, a spus el în videoclipul său. „Și nu o vom face niciodată”.