Ce se întâmplă cu animalele din grădinile zoologice din Ucraina

Imaginea este un pamflet. Sursă imagine: captură https://www.youtube.com/watch?v=FeMqlyARllg
  • Situația actuală din Ucraina are un efect drastic asupra grădinilor zoologice din această țară.
  • În acest moment, Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor (EAZA) depun eforturi pentru a sprijini grădinile zoologice ucrainene atât cât pot.
  • Există trei grădini zoologice mari în orașe aflate în prezent sub atac din partea armatei ruse, care au vorbit despre cum fac față în prezent.

Situația actuală din Ucraina are un efect drastic asupra grădinilor zoologice din această țară, la fel ca și în cel de-al Doilea Război Mondial la grădina zoologică din Londra. În acest moment, Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor (EAZA) și Asociația Mondială a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor (WAZA) depun eforturi pentru a sprijini grădinile zoologice ucrainene atât cât pot.

Există trei grădini zoologice mari, Nikolaev Zoo, Kyiv Zoological Park și Kharkiv Zoo, în orașe aflate în prezent sub atac din partea armatei ruse, care au vorbit despre cum fac față în prezent. O viziune exterioară a putea crede că cel mai bun lucru de făcut ar fi să evacueze animalele într-un mediu mai sigur, departe de zona de război. Dar acesta este un demers incredibil de riscant. Într-un mediu tensionat și dificil, animalele se pot teme de sunetele din jurul lor. Încărcarea animalelor foarte stresate în lăzi și transportarea lor prin zone de conflict zgomotoase și complicate ar putea provoca boli grave sau moartea, pe lângă pericolul de a fi lovite de focuri de armă.

Cum sunt afectate animalele de zgomot

Imaginează-ți noaptea de Revelion când pisica ta se ascunde sub pat în timpul focului de artificii. Acum imaginează-ți că în loc de artificii, zgomotul bombelor celebrează orgoliul patologic al unui președinte dictator.

Animalele de la grădina zoologică sunt obișnuite cu un anumit nivel de zgomot atunci când vizitatorii vin în incinta lor. S-a demonstrat că până și pălăvrăgeala oamenilor poate provoca stresul sau schimbarea comportamentului animalelor din grădina zoologică.

Un studiu publicat în 2019 a investigat modul în care elefanții, girafele și emușii au făcut față lucrărilor de construcție de la grădina zoologică. Elefanții, girafele și emușii au reacționat cu stres și agitație și s-au mutat în zone mai liniștite ale incintelor lor. Având în vedere că amploarea războiului și a exploziilor asociate este mult mai mare decât cea a lucrărilor de construcție, am putea presupune că acest lucru va avea un impact terifiant asupra animalelor adăpostite în aceste grădini zoologice.

Relocarea animalelor

Chiar și în circumstanțe normale, mutarea animalelor din grădinile zoologice nu este o sarcină ușoară, transportul animalelor poate avea un impact negativ asupra bunăstării animalelor.

În timp ce războiul continuă, au existat rapoarte potrivit cărora animalele din grădinile zoologice au fost ucise în explozii și „multe animale au murit, iar altele umblă pe străzi”, inclusiv lei, însă aceste rapoarte nu au fost verificate de grădinile zoologice.