Schimbarea la față a Oscarurilor: De la feminism la Murakami

  • Reputația în scădere a premiilor Oscar a fost remarcată de mulți, având în vedere numeroasele sale fiasco-uri și ceremonii televizate anulate, exacerbate de pandemie.
  • Anul acesta există o creștere a nominalizărilor pentru filme internaționale, alături de alte premiere.
  • Este prima dată când o femeie este nominalizată pentru cel mai bun director de imagine.

Cu cele mai mici audiențe înregistrate vreodată în 2021, premiile Oscar își pierd vizibil credibilitatea și prestigiul pe scena mondială.

Reputația în scădere a premiilor Oscar a fost remarcată de mulți, având în vedere numeroasele sale fiasco-uri și ceremonii televizate anulate, exacerbate de pandemie. Academia a devenit responsabilă față de o industrie a divertismentului pătată de misoginism și rasism, notează The Conversation.

Poate că acest lucru ar putea explica o anumită evoluție a filmelor nominalizate la premii în acest an. Există o creștere a nominalizărilor pentru filme internaționale, alături de alte premiere. Este prima dată când o femeie este nominalizată pentru cel mai bun director de imagine (Ari Wegner, The Power of the Dog).

Internaționalizarea Oscarurilor

Ceea ce a fost remarcabil în acest an, după standardele Oscarurilor, a fost numărul de filme non-americane nominalizate în categorii. Asta vine dincolo de nominalizarea cea implicită de „cel mai bun film internațional” care a fost, până în 2020, denumită „cel mai bun film străin”. „Parasite” a fost filmul care a atras atenția asupra redundanței acestei categorii atunci când, în 2020, a devenit primul film „de limbă străină” care a câștigat premiul pentru cel mai bun film, precum și, desigur, cel mai bun film internațional.

Categoria filmelor internaționale este un premiu al Oscarurilor care, timp de 60 de ani (și încă mai numără), a servit la sublinierea normei: că filmele care nu sunt de limbă engleză, care nu sunt albe, realizate de non-bărbați, nu își au locul în cercul mainstream apreciat din punct de vedere critic.

În acest an, însă, separarea persistentă a filmelor „internaționale” de cele euro-americane a fost subminată de faptul că filmele „internaționale” (de altă limbă decât engleza) au apărut și în alte categorii de filme, cum ar fi Mame paralele (Spania), Flee (Danemarca), The Worst Person in the World (Norvegia) și Drive My Car (Japonia), toate acestea demonstrând o schimbare în gusturile votanților.

„Drive My Car”

Drive My Car, în special, evidențiază aceste linii neclare ale naționalității. În film există o producție de teatru în care fiecare actor vorbește o limbă diferită, inclusiv japoneză și mandarină, iar unul dintre ei folosește limbajul semnelor coreean. Există supratitrare în derulare pentru publicul japonez care se uită la film și, sub cadrul filmului, subtitrări pentru publicul filmului.

Filmul reprezintă o adaptarea cinematografică a trei povestiri de Haruki Murakami, publicate în volumul „Bărbați fără femei”.

Japonia aplaudă nominalizarea la Oscar a filmului „Drive My Car” și speră că va crește profilul lui Haruki Murakami, veșnicul aspirant la premiul Nobel care a scris povestea pe care se bazează filmul, informează Reuters.

Drama de trei ore, povestea unui actor de teatru văduv care se luptă cu trecutul său, a fost regizată de Ryusuke Hamaguchi și are la bază o povestire de Murakami, autorul unui bestseller internațional al cărui nume apare anual, de peste un deceniu, ca potențial câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură.