Rutube, YouTube-ul rusesc, nu mai este disponibil în Rusia în urma „celui mai puternic” atac cibernetic din istoria platformei

Sursă imagine: Hepta
  • Rutube a fost indisponibil de la atacul hackerilor din 9 mai.
  • RUTUBE este o platformă video rusească.
  • Atacul cibernetic asupra Rutube a fost „cel mai puternic” din istoria platformei de găzduire video.

Rutube a devenit indisponibil de la atacul hackerilor din 9 mai. Codul sursă al site-ului este intact, iar bazele de date sunt în curs de restaurare pe unele servere, a anunțat platforma video rusă pe canalul său Telegram.

Rutube este o platformă video rusească. Aceasta include o bibliotecă de filme și seriale licențiate, desene animate, emisiuni, transmisiuni în direct. De asemenea, găzduiește bloguri, podcast-uri, stream-uri de jocuri și conținut educațional.

Restaurarea va dura mai mult timp decât se așteptau inițial inginerii tehnici. Cu toate acestea, previziunile slabe nu au nimic de-a face cu situația reală: codul sursă este intact, iar biblioteca software este în siguranță. Lucrările de restaurare a segmentelor de fișiere și baze de date în cloud ale site-ului sunt în curs de desfășurare pe unele servere”, a precizat Rutube pe canalul său Telegram, citat de Tass.

Atacul de piraterie informatică a afectat peste 75% din bazele de date și infrastructura site-ului în versiunea sa principală și 90% din copiile sale de rezervă și clusterele de restaurare a bazelor de date, a informat serviciul de presă al platformei. Inginerii tehnici de la Rutube au declarat că cea mai complicată sarcină va fi restaurarea infrastructurii pe sute de servere, fiecare dintre acestea fiind reparat manual.

Cel mai mare atac cibernetic al platformei Rutube

Până în prezent, compania s-a abținut de la a prezice când anume ar putea fi restaurată platforma. Cauza incidentului rămâne necunoscută.

Atacul cibernetic asupra Rutube a fost „cel mai puternic” din istoria platformei de găzduire video, a declarat pentru TASS serviciul de presă al acesteia. Inginerii tehnici au confirmat că terții nu au reușit să obțină acces la arhivele video. Întreaga bibliotecă, inclusiv conținutul utilizatorilor, rămâne în siguranță.

Platforma video a fost atacată în mod repetat prin DDos începând cu 23 februarie, și totuși acesta a fost cel mai grav incident, a declarat pentru TASS directorul executiv al Rutube, Alexander Moiseev.