Potemkiniștii: Filmul regizat de Radu Jude are premiera la Festivalul de Film de la Cannes

Sursă imagine: Facebook Cătălin Anchidin
  • Potemkiniștii”, regizat de Radu Jude, va avea premiera mondială luna viitoare în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes.
  • Festivalul a ajuns la a 75-a ediție și se va desfășura între 17 și 28 mai 2022.
  • Scurtmetrajul „Potemkiniștii” a fost selectat în programul Quinzaine des Réalisateurs.

Potemkiniștii”, regizat de Radu Jude, va avea premiera mondială luna viitoare în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Festivalul a ajuns la a 75-a ediție și se va desfășura între 17 și 28 mai 2022.

Scurtmetrajul „Potemkiniștii” a fost selectat în programul Quinzaine des Réalisateurs, o secțiune paralelă a festivalului, notează Romania Insider.

Potemkiniștii

Potemkiniștii” este o comedie despre artă, istorie, memorie și cinema. Filmul scris și regizat de Radu Jude pornește de la gestul sfidător la adresa Rusiei făcut în 1905 de marinarii de pe crucișătorul Potemkin, care au primit azil politic în România. În 2021, un sculptor (interpretat de Alexandru Dabija) încearcă să realizeze o operă de artă inspirată de acest eveniment. Cristina Drăghici joacă și ea un rol principal în film.

Radu Jude a mai fost prezent la Cannes, tot în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, în 2014, cu „Trece şi prin perete”, recompensat cu Prix Illy, menţiune specială, dar şi în 2013 cu scurtmetrajul „O umbră de nor”.