Filmul „Z”, care deschide Festivalul de la Cannes, își schimbă numele din cauza asocierii cu invazia Rusiei în Ucraina

sursă imagine: hepta
  • Titlul francez al filmului din deschiderea ediției 2022 a Festivalului de la Cannes s-a schimbat.
  • Comedia cu zombi „Z” („Comme Z”) a lui Michel Hazanavicius a fost redenumită „Coupe” în Franța.
  • Organizația observase că „Z” a devenit un simbol al invaziei rusești în Ucraina, folosit de susținătorii Kremlinului și în demonstrațiile pro-ruse.

Titlul francez al filmului din deschiderea ediției 2022 a Festivalului de la Cannes s-a schimbat, notează The Hollywood Reporter. Comedia cu zombi „Z” („Comme Z”) a lui Michel Hazanavicius a fost redenumită „Coupe” în Franța, în urma unei scrisori trimise regizorului și festivalului de către Institutul ucrainean.

Organizația observase că Z a devenit un simbol al invaziei rusești în Ucraina, folosit de susținătorii Kremlinului și în demonstrațiile pro-ruse.

Filmul „Z” nu vrea să fie asociat cu războiul

Potrivit cotidianului francez Le Figaro, Hazanavicius a anunțat luni, într-o declarație, schimbarea, spunând că a decis acest lucru ca urmare a „încărcăturii simbolice pe care litera a căpătat-o” de când a realizat filmul.

Titlul a fost poate amuzant când am terminat filmul, acum câteva luni, dar nu mai este și nu mai suport”, a scris el. „Filmul meu este făcut pentru a aduce bucurie și în niciun caz nu aș vrea ca el să fie asociat direct sau indirect cu acest război. Prin urmare, sunt foarte fericit să îi schimb titlul și, în această măsură, să marchez cel mai total sprijin pentru poporul ucrainean. Profit de această ocazie pentru a mulțumi tuturor echipelor de producție, distribuție, promovare și exploatare care au făcut posibilă această decizie.”