Lavrov declară că nu trebuie subestimată posibilitatea unui război nuclear. Cum își protejează Rusia războiul convențional sub umbrela nucleară

  • Serghei Lavrov, a avertizat cu privire la faptul că situația din Ucraina riscă să degenereze într-un al treilea război mondial.
  • Acesta a subliniat că NATO este „în esență” implicată într-un război prin proxy cu Moscova prin furnizarea de arme Kievului.
  • Lavrov a mai spus că esența oricărui acord pentru a pune capăt conflictului din Ucraina va depinde în mare măsură de situația militară de pe teren.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat cu privire la faptul că situația din Ucraina riscă să degenereze într-un al treilea război mondial. Acesta a subliniat că NATO este „în esență” implicată într-un război prin proxy cu Moscova prin furnizarea de arme Kievului, relatează Al Jazeera.

Lavrov, în cadrul unui amplu interviu difuzat de televiziunea de stat, a mai spus că esența oricărui acord pentru a pune capăt conflictului din Ucraina va depinde în mare măsură de situația militară de pe teren.

Lavrov fusese întrebat despre importanța evitării celui de-al Treilea Război Mondial și dacă situația actuală este comparabilă cu criza rachetelor cubaneze din 1962, un punct scăzut în relațiile americano-sovietice.

Rusia, a spus Lavrov, face multe pentru a susține principiul de a se strădui să evite cu orice preț războiul nuclear.

Aceasta este poziția noastră cheie pe care ne bazăm totul. Riscurile acum sunt considerabile”, a spus Lavrov.

Lavrov: „Pericolul este serios, real. Și nu trebuie să îl subestimăm”

Nu aș vrea să ridic aceste riscuri în mod artificial. Mulți ar dori acest lucru. Pericolul este serios, real. Și nu trebuie să îl subestimăm”.

Lavrov, apărând acțiunile Moscovei, a acuzat, de asemenea, Washingtonul pentru lipsa de dialog. „Statele Unite au încetat practic toate contactele pur și simplu pentru că am fost obligați să-i apărăm pe rușii din Ucraina”, a declarat Lavrov, citat de Reuters, repetând motivul pentru care Moscova a invadat vecinul său din sud.

El a spus că livrările occidentale de arme sofisticate, inclusiv rachete antitanc Javelin, vehicule blindate și drone avansate, au fost măsuri provocatoare calculate pentru a prelungi conflictul, mai degrabă decât pentru a-l încheia.

Facilitățile de depozitare din vestul Ucrainei au fost vizate de mai multe ori (de către forțele rusești). Cum ar putea fi altfel?”, a adăugat el. „NATO, în esență, este angajată într-un război cu Rusia prin intermediul unui proxy și înarmează acel proxy. Războiul înseamnă război”.

Războiul convențional sub umbrela nucleară

Prin amenințările sale nucleare, Kremlinul se îndepărtează de doctrina Rusiei care atribuie arsenalului său nuclear un rol de protecție. În acest fel, Moscova urmărește nu doar să descurajeze guvernele occidentale să ofere un sprijin mai substanțial Ucrainei, ci și să intimideze publicul occidental.

La 24 februarie, în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, Putin a avertizat apoi, într-un discurs, că vor exista consecințe fără precedent în cazul în care state terțe vor încerca să „obstrucționezeRusia. O astfel de formulare este considerată în mod tradițional ca implicând o amenințare cu utilizarea armelor nucleare.

Președintele rus a mers mai departe pe 27 februarie, anunțând că forțele de descurajare ale Rusiei, care includ arme nucleare, vor fi plasate într-un „regim special de alertă”.

Occidentul a criticat vehement amenințările nucleare ale Moscovei, acuzând Kremlinul că fabrică amenințări artificiale la adresa Rusiei pentru a justifica noi acțiuni agresive. Washingtonul a avertizat Moscova să nu folosească arme nucleare în Ucraina, dar s-a abținut să facă amenințări publice similare la adresa Rusiei sau să ridice propriul nivel de alertă nucleară. În plus, Statele Unite au amânat un test de rachete planificat pentru a evita o nouă escaladare retorică.