Kremlinul a lansat o campanie publicitară în care Suedia este prezentată ca fiind nazistă

Sursă imagine: twitter
  • În Rusia, Kremlinul a lansat o campanie publicitară în care Suedia este prezentată ca fiind nazistă.
  • Rusia folosește aceeași retorică care a fost folosită împotriva Ucrainei în perioada premergătoare atacului.
  • Afișele au apărut în stațiile de autobuz din Moscova.

În Rusia, Kremlinul a lansat o campanie publicitară în care Suedia este prezentată ca fiind nazistă, notează  Cornucopia? . Rusia folosește aceeași retorică care a fost folosită împotriva Ucrainei în perioada premergătoare atacului. Au apărut afișe în stațiile de autobuz din Moscova.

Printre figurile suedeze se numără, Ingvar Kamprad, cunoscut mai ales pentru că a fondat IKEA, Ingemar Bergman, care a fost a fost un regizor de film, scenarist, producător și dramaturg suedez, cunoscut pentru filmul „Persona” și „The Seventh Seal” și Astrid Lindgren, o scriitoare suedeză de ficțiune și scenarii. Aceștia sunt prezentați ca fiind naziști, cu citate precum „Am votat pentru Hitler” și „Am fost nazist” despre Kamprad.

Au vreun sâmbure de adevăr aceste atribuiri? Au avut aceste personalități afinități naziste? Publicația The Local Sweden a introdus citatele figurilor suedeze în context.

Astrid Lindgren

Afișul începe cu un citat din jurnalele din cel de-al Doilea Război Mondial ale scriitoarei Astrid Lindgren, care a creat personajul Pippi Longstocking.

Este vorba de un pasaj în care Lindgren, vorbitoare de limba germană, își exprimă temerile că Rusia ar putea invada Suedia, spunând că o ocupație rusă ar fi mai rea decât una germană.

Din jurnalul autorului de cărți pentru copii: „Și dacă va fi așa, mai degrabă aș prefera să strig „Heil Hitler” pentru tot restul vieții mele decât să-l am pe rus aici, în Suedia. Nu-mi pot imagina ceva mai dezgustător”.

Merită subliniat faptul că Lindgren era o antinazistă convinsă, care a scris, de asemenea, în jurnalul său că Hitler era „un mic și necunoscut artizan german” care a devenit „dușmanul poporului său și distrugătorul cultural”.

Ingemar Bergman

Cel de-al doilea citat, un extras foarte editat din cartea de memorii a lui Ingmar Bergman, „Lanterna magică”, descrie modul în care a participat la un miting al lui Hitler pe când era un student de schimb de 16 ani care locuia cu o familie în Germania, iar apoi a primit o fotografie a lui Hitler de la partenerul său de schimb ca un cadou de ziua lui, pe care a agățat-o deasupra patului său.
Din jurnalul regizorului cult suedez:
„…niciodată în viața mea nu am văzut o asemenea demonstrație de putere nelimitată. Ca toată lumea am țipat, ca toată lumea mi-am îndreptat brațul, am urlat ca toată lumea… De ziua mea am primit un cadou – o fotografie a lui Hitler… am atârnat-o deasupra patului, ca să fie tot timpul în fața ochilor mei… ca să învăț să-l iubesc la fel de mult… și am început să-l iubesc.
Ani de zile am fost un adept al lui Hitler…”

În cartea sa, Bergman continuă să scrie că, atunci când a văzut pentru prima dată imagini din lagărele de concentrare naziste, la început nu i-a venit să creadă.

Ingvar Kamprad

Ultimul citat provine din memoriile fondatorului IKEA, Ingvar Kamprad, în care acesta recunoaște: „Am fost nazist! L-am admirat pe Hitler!”.

Deși Kamprad s-a implicat cu entuziasm în mișcarea de tineret nazistă din Suedia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, el a descris mai târziu acest lucru ca fiind „cea mai mare greșeală a vieții mele”.

Însă, într-un interviu pentru o carte a jurnalistei suedeze Elisabeth Åsbrink, publicat în 2011, Kamprad a refuzat să își renege sprijinul din tinerețe pentru liderul fascist suedez Per Engdahl.

Un alt poster îl acuză pe regele Gustaf al V-lea că ar fi nazist.