Inteligența artificială învinge opt campioni mondiali la bridge

sursă imagine: https://www.dreamstime.com/stock-illustration-bridge-cards-card-game-title-image85850119
  • Inteligența artificială a învins opt campioni mondiali la bridge, un joc în care până acum supremația umană a rezistat progresului mașinilor.
  • Victoria reprezintă o nouă piatră de hotar pentru inteligența artificială.
  • La bridge jucătorii lucrează cu informații incomplete și trebuie să reacționeze la comportamentul mai multor alți jucători.

O inteligență artificială a învins opt campioni mondiali la bridge, un joc în care până acum supremația umană a rezistat progresului mașinilor.

Victoria reprezintă o nouă piatră de hotar pentru inteligența artificială, deoarece la bridge jucătorii lucrează cu informații incomplete și trebuie să reacționeze la comportamentul mai multor alți jucători.

„Ceea ce am văzut reprezintă un progres fundamental important în ceea ce privește starea sistemelor de inteligență artificială”, a declarat Stephen Muggleton, profesor de învățare automată la Imperial College din Londra, citează The Guardian.

Inteligența artificială

Start-up-ul francez NukkAI a anunțat vineri, la finalul unui turneu de două zile desfășurat la Paris, vestea victoriei AI-ului său.

Provocarea NukkAI le-a cerut campionilor umani să joace 800 de partide consecutive împărțite în 80 de seturi de câte 10. Aceasta nu a implicat componenta inițială de licitație a jocului, în timpul căreia jucătorii ajung la un contract pe care trebuie să îl respecte apoi jucându-și cărțile.

Fiecare campion a jucat propriile cărți și pe cele ale partenerului său „manechin” împotriva unei perechi de adversari. Acești adversari au fost cei mai buni campioni roboți din lume până în prezent – roboți care au câștigat multe competiții de roboți, dar care sunt recunoscuți de toată lumea ca fiind nici pe departe la fel de buni ca jucătorii umani experți.

Inteligența artificială – numită NooK – a jucat același rol ca și campionul uman, cu aceleași cărți și aceiași adversari. Scorul a fost diferența dintre cele ale omului și ale AI, calculată ca medie pentru fiecare set. NooK a câștigat 67, sau 83%, din cele 80 de seturi.