Cetățenii ruși care lucrează la Meta pot să fie acuzați penal pentru participarea la „activitățile extremiste”

Întâlnirea dintre premierul rus Dmitri Medvedev și directorul executiv al Facebook, Mark Zuckerberg, în 2012/ Sursă imagine: https://cdn.substack.com//
  • Din cei peste 70.000 de angajați ai Meta, peste 2.000 sunt cetățeni ruși.
  • În cazul în care aceștia intră în țară pentru o vizită de familie, ei ar putea fi acuzați penal pentru participarea la activitățile extremiste.
  • Din cauza deciziei recente, mulți dintre ei se tem să viziteze Rusia.

Din cei peste 70.000 de angajați ai Meta, peste 2.000 sunt cetățeni ruși, au declarat pentru Faridaily mai multe persoane care lucrează cu Meta . Deși compania nu are birouri în Rusia, în cazul în care aceștia intră în țară pentru o vizită de familie sau din alte motive, ei ar putea fi acuzați penal pentru participarea la activitățile extremiste.

Angajații care lucrează la segmentul rusesc al rețelei de socializare au sediul la Varșovia, în timp ce programatorii și managerii obișnuiți se află în SUA, Anglia, Irlanda, Israel și alte țări.

Din cauza deciziei recente, mulți dintre ei se tem să viziteze Rusia. Aproximativ o duzină au decis deja să renunțe la Meta pentru a evita complicațiile pentru ei și familiile lor, au declarat pentru Faridaily două surse din cadrul companiei.

„Activitatea extremistă” defășurată de Meta

Tribunalul districtual Tverskoy din Moscova a găsit Meta vinovată de „desfășurarea unei activități extremiste” și i-a interzis „să realizeze produsele de socializare Facebook și Instagram” la 21 martie. Unul dintre cele mai populare mesageri din Rusia, WhatsApp, nu a fost interzis.

Articolul 282.2 din Codul penal rus prevede că o persoană poate fi pasibilă de amenzi mari sau de pedepse cu închisoarea de la doi până la șase ani pentru simpla „participare la activitatea” unei organizații care a fost recunoscută ca fiind extremistă de către un tribunal.

Acei angajați Meta care s-ar putea afla în Rusia în acest moment se confruntă cu cel mai mare risc. „Un anchetator poate decide că combinația de circumstanțe: o persoană este prezentă fizic în Rusia și lucrează pentru Meta, este suficientă pentru a iniția un caz penal. Ei pot efectua o percheziție, pot confisca documente și echipamente și pot reține un cetățean în cadrul acesteia”.