Rușii opresc timpul: Agenții ruși au confiscat ceasuri elvețiene pe fondul sancțiunilor

sursă imagine: hepta
  • Agenții ruși au confiscat la Moscova ceasuri Audemars Piguet în valoare de milioane de dolari.
  • Aceasta reprezintă o aparentă răzbunare față de sancțiunile elvețiene care interzic exporturile de produse de lux.
  • Elveția a abandonat poziția sa tradițională de neutralitate și a urmat alte guverne occidentale în impunerea de sancțiuni.

Agenții ruși au confiscat la Moscova ceasuri Audemars Piguet în valoare de milioane de dolari, într-o aparentă răzbunare față de sancțiunile elvețiene care interzic exporturile de produse de lux, relatează ziarul elvețian NZZ am Sonntag.

Ceasurile, care pot costa peste 700.000 de lire sterline bucata, au fost confiscate marți de la sediul local al firmei de către agenți ai serviciului de securitate FSB din Rusia, a precizat ziarul. Acesta a citat surse independente și o notă confidențială a Departamentului federal elvețian de afaceri externe scrisă pentru membrii parlamentului care, aparent, a oferit detalii despre raid.

Elveția nu mai vinde ceasuri rușilor

Elveția a abandonat poziția sa tradițională de neutralitate și a urmat alte guverne occidentale în impunerea de sancțiuni care interzic exportul de bunuri de lux către Rusia la începutul acestei luni, ca răspuns la invazia din Ucraina.

Deputatul elvețian Roger Köppel a dezvăluit pentru prima dată informația într-un videoclip pe YouTube.

Autoritățile ruse ar fi invocat infracțiuni vamale ca motiv pentru confiscarea ceasurilor, însă oficialii departamentului elvețian de afaceri externe au declarat că această acțiune a fost „cel mai probabil o măsură represivă arbitrară ca răspuns la sancțiuni”, a relatat ziarul, citând nota.

Oficialii de la Audemars Piguet nu au răspuns imediat la e-mailurile prin care se solicitau comentarii. Producătorul elvețian de ceasuri a anunțat că va opri exporturile către Rusia și va întrerupe operațiunile de vânzare cu amănuntul în această țară, închizând două buticuri din Moscova la sfârșitul lunii februarie.