Grija lui Putin pentru Ceaikovski: Temerile invocate de cel care a distrus edificiile culturale ale Ucrainei

Sursa foto: Profimedia
  • Președintele Vladimir Putin a acuzat vineri Occidentul că încearcă să anuleze cultura rusă.
  • El a menționat inclusiv operele unor mari compozitori precum Piotr Ceaikovski, Dmitri Șostakovici și Serghei Rachmaninov.
  • Putin a comparat anularea mai multor evenimente culturale rusești din ultimele săptămâni cu acțiunile Germaniei naziste din anii 1930.

Atacurile ordonate de Vladimir Putin asupra Ucrainei nu ocolesc civili și zone rezidențiale, așa cum nu ocolesc monumente istorice și culturale.

Președintele Vladimir Putin a acuzat vineri Occidentul că încearcă să anuleze cultura rusă, inclusiv operele unor mari compozitori precum Piotr Ceaikovski, Dmitri Șostakovici și Serghei Rachmaninov, informează Reuters.

În cadrul unei întâlniri televizate cu personalități culturale importante, Putin a comparat anularea mai multor evenimente culturale rusești din ultimele săptămâni cu acțiunile Germaniei naziste din anii 1930.

Astăzi încearcă să anuleze o întreagă cultură de o mie de ani, poporul nostru”, a spus Putin, citând anularea unor evenimente care implică artiști ruși în unele țări occidentale.

Vorbesc despre discriminarea treptată împotriva a tot ceea ce este legat de Rusia… o tendință care se desfășoară într-o serie de țări occidentale”, a spus el.

Artiștii ruși între soarta Ucrainei și Putin

Au fost anulate o serie de evenimente în care au fost implicate personalități culturale ruse care și-au exprimat sprijinul pentru război, inclusiv unele în care a fost implicat Valery Gergiev, directorul general al Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, care a vorbit cu Putin în timpul întâlnirii de vineri.

Gergiev a fost demis din funcția de dirijor-șef al Filarmonicii din München și a pierdut șansa de a dirija la Scala din Milano după ce nu a condamnat invazia Rusiei.

Un număr mult mai mic de evenimente au fost anulate din cauza asocierii lor cu personalități culturale rusești decedate: Orchestra Filarmonică din Cardiff a renunțat la o piesă de Ceaikovski din programul său, iar presa a relatat că măsuri similare au fost luate de orchestre din Japonia și Croația.

Teatro Real din Spania, unul dintre cele mai importante teatre de operă din Europa, a anulat spectacolele din acest an ale Baletului Bolshoi din Rusia. Casele de licitații Christie’s, Sotheby’s și Bonhams au anulat vânzările de artă rusă la Londra.

În timpul întâlnirii de vineri, Putin a comparat tratamentul aplicat personalităților culturale ruse cu cel aplicat scriitoarei Harry Potter J.K. Rowling, după ce aceasta a stârnit controverse cu opiniile sale privind problema transsexualității.