În Ucraina există o criză de contraceptive de urgență, pe măsură ce numărul violurilor crește

  • Organizațiile de caritate descriu probleme logistice în livrarea pilulelor de a doua zi în Ucraina.
  • Se depun eforturi pentru a introduce cât mai repede posibil contracepția de urgență în spitalele ucrainene.
  • Între timp, numărul rapoartelor de violuri după invazia rusă continuă să crească.

Organizațiile de caritate descriu probleme logistice în livrarea pilulelor contraceptive de a doua zi și a medicamentelor pentru avort și subliniază că timpul este esențial, relatează The Guardian.

Se depun eforturi pentru a introduce cât mai repede posibil contracepția de urgență în spitalele ucrainene, în condițiile în care numărul rapoartelor de violuri după invazia rusă continuă să crească.

Aproximativ 2.880 de pachete de medicamente, cunoscute și sub numele de pilula de a doua zi, au fost trimise în Ucraina de către Federația Internațională de Planificare a Familiei (IPPF), în timp ce o rețea de voluntari din întreaga Europă a colectat donații de medicamente din străinătate și le-a livrat spitalelor.

Termenele pentru tratarea victimelor violenței sexuale sunt cu adevărat esențiale”, a declarat Julie Taft, de la IPPF, citat de The Guardian.

„Dacă o femeie este consultată în termen de cinci zile de la un eveniment, atunci acel medicament ar trebui să i se administreze automat.”

Criza de contraceptive mai pronunțată în Vest-ul Ucrainei

Deși contracepția de urgență era disponibilă pe scară largă în Ucraina, războiul a distrus lanțurile de aprovizionare locale, a provocat o deplasare a pacienților și a furnizorilor de servicii medicale și a crescut rata agresiunilor sexuale.

„Există o cerere de contracepție de urgență, dar foarte rar din partea spitalelor din vest. Este vorba mai ales de spitalele din est, din Harkov, Mariupol, aceste regiuni”, a declarat Joel Mitchell de la Paracrew, o organizație de ajutor umanitar care livrează alimente și echipamente medicale în Ucraina. „Imediat ce am luat legătura cu spitalele din acele regiuni, am avut comenzi permanente pentru acele medicamente”.

Nu este clar câți dintre beneficiarii medicamentelor sunt victime ale agresiunilor sexuale, dar un voluntar de la Paracrew a declarat pentru The Guardian că a livrat contracepția de urgență direct la un spital dintr-un oraș situat la nord de Kiev, unde spune că personalul spitalului i-a spus că sunt tratate mai multe victime ale violului.