Euro scade sub 1,06 dolari pentru prima dată în ultimii cinci ani

  • Euro a scăzut miercuri, 26 aprilie, sub 1,06 dolari pentru prima dată în ultimii cinci ani în raport cu dolarul american.
  • Fenomenul a venit pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de siguranța energetică.
  • Acesta a fost cu 0,35% mai mic, la 1,0601 dolari la 1020 GMT.

Euro a scăzut miercuri, 26 aprilie, sub 1,06 dolari pentru prima dată în ultimii cinci ani în raport cu dolarul american, notează Reuters. Fenomenul a venit pe fondul creșterii îngrijorărilor legate de siguranța energetică și a încetinirii creșterii economice în China și Europa.

Euro a alunecat până la minimul ultimilor cinci ani, de 1,05860 dolari, după ce Gazprom din Rusia a anunțat că va întrerupe furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, în contextul agravării crizei din Ucraina.

Acesta a fost cu 0,35% mai mic, la 1,0601 dolari la 1020 GMT.

Dolari în favoarea euro

Moneda unică a scăzut cu peste 4% până în prezent în aprilie și se îndreaptă spre cea mai mare pierdere lunară din ultimii șapte ani, deoarece incertitudinea legată de războiul din Ucraina și măsurile de blocare COVID din China au determinat comercianții să renunțe la euro în favoarea dolarului, care reprezintă un refugiu sigur.

Exagerarea riscului de depreciere a euro/dolarului a fost cauzată de temerile legate de blocarea COVID pentru China”, a declarat Jane Foley, șefa departamentului de strategie valutară la Rabobank Londra, citat de Reuters.

Temerile legate de securitatea energetică în Europa au fost amplificate enorm de rapoartele privind întreruperea livrărilor de gaze rusești către Polonia”, a adăugat ea.