Gazprom a oprit complet robinetul de gaz către Polonia și Bulgaria deoarece aceștia nu au plătit pentru el în ruble

  • Gazprom a oprit miercuri, 27 aprilie, livrările de gaze către Bulgaria și Polonia pentru că nu au plătit gazul în ruble.
  • Acesta este cel mai dur răspuns de până acum al Kremlinului la sancțiunile impuse de Occident.
  • Polonia și Bulgaria sunt primele țări cărora principalul furnizor european le-a tăiat gazul.

Gazprom a oprit miercuri, 27 aprilie, livrările de gaze către Bulgaria și Polonia pentru că nu au plătit pentru gaz în ruble, notează Reuters. Acesta este cel mai dur răspuns de până acum al Kremlinului la sancțiunile paralizante impuse de Occident pentru invazia din Ucraina.

Polonia și Bulgaria sunt primele țări cărora principalul furnizor european le-a tăiat gazul de la invazia din 24 februarie din Ucraina.

„Gazprom a suspendat complet livrările de gaze către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (PGN.WA) (Polonia) din cauza lipsei plăților în ruble”, a precizat Gazprom într-un comunicat, citat de Reuters.

Tranzitul de gaz prin Polonia și Bulgaria

Gazprom a avertizat, de asemenea, că tranzitul prin Polonia și Bulgaria, care găzduiesc conducte ce aprovizionează Germania, Ungaria și Serbia, va fi întrerupt în cazul în care gazul va fi luat ilegal.

Varșovia și Sofia au declarat că oprirea livrărilor reprezintă o încălcare a contractului de către Gazprom, cea mai mare companie de gaze naturale din lume.

Vladimir Putin a solicitat țărilor europene să plătească pentru gaz în ruble de la 1 aprilie. Decizia a venit după ce Occidentul a înghețat activele rusești și a exclus în mare parte Moscova din sistemul economic occidental din cauza războiului din Ucraina.

Putin a cerut ca țările pe care le numește „neprietenoase” să fie de acord cu o schemă prin care acestea să deschidă conturi la Gazprombank și să facă plăți pentru importurile de gaz rusesc în euro sau dolari care vor fi convertite în ruble.

Polonia și Bulgaria spun că măsura reprezintă o încălcare a contractului

Polonia a declarat în repetate rânduri că nu va plăti pentru gazul rusesc în ruble și a planificat să nu își prelungească contractul de gaz cu Gazprom după ce acesta va expira la sfârșitul acestui an.

Ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, a declarat că țara a plătit pentru livrările de gaz rusesc pentru luna aprilie, iar oprirea livrărilor de gaz ar reprezenta o încălcare a contractului actual cu Gazprom.

Deoarece toate obligațiile comerciale și legale sunt respectate, este clar că în acest moment gazele naturale sunt folosite mai mult ca o armă politică și economică în actualul război”, a declarat Nikolov.