Putin a semnat un decret prin care gazul rusesc se va putea achiziționa doar în ruble începând de mâine, 1 aprilie

image source: hepta
  • Vladimir Putin a declarat astăzi, 31 martie 2022, că a semnat un decret potrivit căruia cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc.
  • Măsura se aplică de mâine, 1 aprilie 2022.
  • Contractele vor fi oprite dacă aceste plăți nu vor fi efectuate, notează Reuters.

Vladimir Putin a declarat astăzi, 31 martie 2022, că a semnat un decret potrivit căruia cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie. Contractele vor fi oprite dacă aceste plăți nu vor fi efectuate, notează Reuters.

Decizia sa de a impune plățile în ruble a stimulat moneda rusă, care a scăzut la minime istorice după invazia din 24 februarie, dar care și-a revenit de atunci.

Potrivit decretului, cumpărătorii străini de gaz rusesc vor trebui să folosească conturi speciale la Gazprombank pentru a plăti pentru importul de gaz rusesc, informează publicația Al Arabiya.

Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, ei trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci rusești. Din aceste conturi se vor face plățile pentru gazul livrat începând de mâine”, a declarat Putin în declarații televizate, citează Reuters.

„Dacă astfel de plăți nu vor fi efectuate, vom considera acest lucru o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg de aici. Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate – adică contractele existente vor fi oprite.”

Gazul rusesc și Occidentul

Companiile și guvernele occidentale au respins această măsură. Aceștia consideră decretul o încălcare a contractelor existente, care sunt stabilite în euro sau dolari.

Putin a declarat că schimbarea a fost menită să consolideze suveranitatea Rusiei și că aceasta își va respecta obligațiile în toate contractele. Rusia furnizează aproximativ o treime din gazul european.

El a mai spus că națiunile occidentale vor încerca să găsească noi motive pentru a sancționa Rusia, adăugând că țara sa trebuie să urmărească să păstreze locurile de muncă și să creeze altele noi.