Rusia amendează Meta pentru „propagandă LGBT”

Sursă imagine: hepta
  • Un tribunal rus a amendat marți, 26 aprilie, platforma Meta.
  • Contravaloarea amenzii s-a ridicat la 4 milioane de ruble (54.030 dolari).
  • Meta a fost amendată pentru că nu a șters postările care conțineau ceea ce ea numește „propagandă LGBT”.

Un tribunal rus a amendat marți, 26 aprilie, platforma Meta. Contravaloarea amenzii s-a ridicat la 4 milioane de ruble (54.030 dolari). Meta a fost amendată pentru că nu a șters postările care conțineau ceea ce ea numește „propagandă LGBT”, a relatat agenția de presă Interfax, citat de Reuters.

O lege rusă din 2013, criticată de țările occidentale ca fiind un bigotism impus de stat, interzice „promovarea relațiilor sexuale netradiționale în rândul minorilor”. Meta nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

LGBT în Rusia

După căderea Uniunii Sovietice în 1991, Rusia a liberalizat unele dintre legile sale anti-LGBT. În special, relațiile homosexuale au fost dezincriminate în 1993. De asemenea, rușilor transsexuali li s-a permis, din 1997, să își schimbe sexul legal pe documentele de identitate, deși există multe obstacole în acest proces și sunt încă în vigoare cerințe chirurgicale invazive. În pofida acestor tendințe de liberalizare în perioada imediat post-sovietică, în ultimii ani, autoritățile ruse au refuzat în mod obișnuit autorizațiile pentru paradele Pride, au intimidat și arestat activiști LGBT și au tolerat declarații anti-LGBT din partea oficialilor guvernamentali. ILGA-Europe, secțiunea europeană a Asociației Internaționale a Lesbienelor, Gay, Bisexuali, Trans și Intersexuali, consideră Rusia drept cea mai puțin protectoare țară din Europa pentru cetățenii LGBT, situând-o pe locul 49 din cele 49 de țări europene evaluate în cadrul studiului său anual.

Legea din 2013: „propaganda relațiilor sexuale netradiționale” în rândul minorilor.

În iunie 2013, Duma rusă de la Moscova a adoptat o nouă lege care interzice „propaganda relațiilor sexuale netradiționale” în rândul minorilor. Noua lege federală este strâns legată de mai multe legi regionale care erau deja în vigoare, toate acestea încercând să penalizeze „propaganda” homosexualității, în general cu intenția de a „proteja” minorii.

Limbajul acestei legi se concentrează asupra relațiilor sexuale „netradiționale” pentru a contrasta cu limbajul „valorilor tradiționale” sau al „familiei tradiționale” pe care Rusia îl promovează la ONU pentru a se opune declarațiilor pozitive de susținere a drepturilor omului pentru persoanele LGBT.