De ce omenirea și-a dorit un Isus alb, chiar dacă e din Orientul Mijlociu

Illustration: The Big issue Background Photo: Hulton Archive/Getty Images
  • Nu există nicio descriere fizică a lui Isus Hristos în Biblie.
  • Isus cel istoric, omul care a fost executat de statul roman în secolul I d.Hr., era un evreu cu pielea brună, din Orientul Mijlociu.
  • Acest lucru este un detaliu uitat pentru multe dintre milioanele de creștini care se vor aduna pentru a sărbători Paștele în această săptămână.

Cu toate că nu există nicio descriere fizică a sa în Biblie, nu există nici o îndoială că Isus cel istoric, omul care a fost executat de statul roman în secolul I d.Hr., era un evreu cu pielea brună, din Orientul Mijlociu, notează The Conversation.

Acest lucru este un detaliu uitat pentru multe dintre milioanele de creștini care se vor aduna pentru a sărbători Paștele în această săptămână.

În Vinerea Mare, creștinii participă la biserici pentru a se închina lui Iisus și, în special, pentru a-și aminti de moartea sa pe cruce. În cele mai multe dintre aceste biserici, Iisus va fi reprezentat ca un bărbat alb, cu părul deschis și ochii albaștri, un bărbat cu care caucazienii se pot identifica ușor.

Reprezentarea lui în artă nu omite prejudecata europeană de a descrie un Iisus cu pielea albă: de la Jim Caviezel, care l-a interpretat pe Iisus în filmul lui Mel Gibson „Patimile lui Hristos” la cele faimoase opere de artă ale răstignirii lui Iisus – Ruben, Grunewald, Giotto – și din nou vedem prejudecata europeană de a descrie un Iisus cu pielea albă.

Învierea lui Isus… și a rasismului

Din punct de vedere istoric, albirea lui Iisus a contribuit la faptul că creștinii au fost unii dintre cei mai mari autori de antisemitism.

De asemenea, acest lucru are implicații pentru afirmația teologică potrivit căreia oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu este întotdeauna imaginat ca fiind alb, atunci omul implicit devine alb și o astfel de gândire stă la baza rasismului.