Călătoria pianistului Radu Lupu s-a sfârșit. Acesta a murit la 76 de ani

Sursă imagine: deathobits.
  • Pianistul Radu Lupu a încetat din viaţă la locuinţa sa din Elveţia.
  • Artistul avea 76 de ani şi suferea de mai multe afecţiuni.
  • Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a Festivalului George Enescu, dar şi în presa occidentală.

Pianistul Radu Lupu a încetat din viaţă la locuinţa sa din Elveţia. Artistul avea 76 de ani şi suferea de mai multe afecţiuni. Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a Festivalului George Enescu, dar şi în presa occidentală.

Managerul său, Jenny Vogel, a declarat pentru NPR că acesta a murit „liniștit la domiciliul său din Elveția, în urma unor multiple boli prelungite”, duminică seara. Lupu a fost frecvent citat de colegii muzicieni ca sursă de inspirație și model de exprimare artistică, în special pentru interpretările sale de Schubert, Brahms, Mozart, Beethoven și Bartok, printre alți compozitori.

Decesul său a fost anunțat de Festivalul și Concursul Internațional George Enescu din București. Nu au fost publicate alte detalii despre moartea sa. Lupu se retrăsese din spectacolele publice în 2019, după mai mulți ani în care și-a anulat numeroase angajamente din cauza stării de sănătate precare, și nu mai înregistrase de la mijlocul anilor 1990.

Radu Lupu: de la Galați la Moscova

Radu Lupu s-a născut la Galați, pe 30 noiembrie 1945. A început să studieze pianul la 6 ani, iar la 12 ani interpreta deja muzică de pian compusă chiar de el.

A studiat mai întâi la Galați, apoi la Școala Popolară de Artă din Brașov și la București, unde le-a avut profesoare pe celebrele Florica Musicescu și Cella Delavrancea.

Cariera sa internațională a început cu un trio strălucitor de victorii la trei concursuri de pian de mare prestigiu: Concursul Internațional de Pian Van Cliburn din Texas în 1966, Concursul Internațional de Pian George Enescu din București în 1967 și Concursul Internațional de Pian Leeds din Anglia în 1969.

În 2016 el a fost decorat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu titlul de Comandor al Imperiului Britanic, pentru servicii aduse muzicii.