Cărțile de matematică cu imagini „rasiste, sugestive sexual și pro-Americane” au provocat furie în China

Sursă imagine: CNN
  • China a ordonat o revizuire la nivel național a manualelor școlare.
  • Acestea prezintă ilustrații considerate „rasiste, sugestive din punct de vedere sexual și în secret pro-americane”.
  • Vestea i-a alarmat pe unii experți care consideră o înăsprire inutilă a cenzurii deja stricte a publicațiilor culturale din țară.

China a ordonat o revizuire la nivel național a manualelor școlare după ce ilustrațiile considerate rasiste, sugestive din punct de vedere sexual și în secret pro-americane au provocat revoltă publică, notează CNN.

Vestea i-a alarmat pe unii experți și părinți care se tem că această campanie se transformă într-o vânătoare de vrăjitoare politică și reprezintă o înăsprire inutilă a cenzurii deja stricte a publicațiilor culturale din țară.
Desenele, găsite într-o serie de manuale de matematică folosite de școlile primare chineze de aproape un deceniu, sunt controversate din diverse motive.

Unii internauți chinezi au fost indignați de ceea ce ei consideră a fi conotații sexuale în desene. Unele dintre imagini arată băieței cu o umflătură în pantaloni care pare a fi conturul organelor genitale; într-o ilustrație a unor copii care se joacă, un băiat are mâinile pe pieptul unei fete, în timp ce altul trage de fusta unei fete; într-un alt desen, lenjeria intimă a unei fete este expusă în timp ce sare coarda.

Manualele din China sunt în școli din 2013

Internauții au acuzat, de asemenea, ilustrațiile că sunt „pro-Statele Unite”, pentru că arată mai mulți copii purtând haine cu modele cu stele și dungi și în culorile steagului american.
Un desen care prezenta o reprezentare inexactă a stelelor de pe steagul chinezesc a fost acuzat că este „anti-China”.

Mulți și-au exprimat șocul și furia că astfel de ilustrații „de calitate inferioară” nu numai că au ajuns în manualele publicate de People’s Education Press, cea mai mare editură de manuale din țară, fondată în 1950, dar au trecut neobservate timp de atâția ani (manualele sunt folosite în toată țara din 2013.) Alții s-au întrebat cum de au trecut aceste manuale de procesul de revizuire a publicațiilor, care este cunoscut ca fiind foarte strict în această țară.