Astăzi începe Festivalul de Film de la Cannes. Cine reprezintă România și cum a schimbat războiul numele unui film

The Official Poster 2022
  • Festivalul de Film de la Cannes se pregătește pentru o ediție aniversară de 75 de ani.
  • Războiul din Ucraina planează asupra evenimentului.
  • România este reprezentată de filmul lui Cristian Mungiu și scurtmetrajul lui Radu Jude.

Festivalul de film de la Cannes se pregătește pentru o ediție aniversară de 75 de ani, cu o selecție de nume mari de la Hollywood, nume noi și câștigători ai premiilor Palme d’Or – o revenire spectaculoasă, chiar dacă conflictul din Ucraina planează asupra festivităților.

„Sincer, cred că este una dintre cele mai bune selecții de la Cannes din ultimii ani”, a declarat Scott Roxborough, șeful biroului european al The Hollywood Reporter, citat de Reuters.

Festivalul se desfășoară în perioada 17-28 mai, reluându-și calendarul tradițional după doi ani de întreruperi cauzate de pandemie. Acesta a fost anulat în 2020, iar anul trecut a fost mutat în iulie, când s-a desfășurat sub protocoale stricte COVID.

Festivalul de film de la Cannes și războiul din Ucraina

Festivalul se deschide marți cu un film cu zombi, „Final cut”, al cineastului francez Michel Hazanavicius, care a schimbat titlul din „Z, ca Z” pentru a elimina o referință la litera care a fost asociată cu războiul din Ucraina.

Festivalul a interzis accesul delegațiilor oficiale rusești la eveniment, dar va prezenta filmul „Tchaikovski’s Wife” al regizorului rus în exil Kirill Serebrennikov, care a vorbit deschis despre război.

De asemenea, va fi proiectat „Mariupolis 2„, al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 45 de ani, care a fost ucis la Mariupol, orașul ucrainean puternic bombardat de forțele rusești, în urmă cu aproape o lună, în timp ce lucra la acest film. Logodnica sa, Hanna Bilobrova, care a finalizat proiectul, îl va prezenta.

O altă intrare ucraineană este un film de debut al lui Maksim Nakonechnyi, „Butterfly Vision„, povestea unei tinere ucrainene care se întoarce în țara sa după ce a fost capturată și apoi eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri.

Cine reprezintă România

RMN, Cristian Mungiu

Mungiu, favoritul de lungă durată al festivalului de la Cannes, revine cu al patrulea său film în competiție. Cineastul a câștigat Palme d’Or cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile în 2007, iar istoria sa pe Croisette datează de la debutul său Occident, proiectat în Quinzaine des Réalisateurs în 2002. De atunci, Mungiu a fost membru al juriului (2013) și a câștigat premiul pentru regie la Cannes pentru Graduation în 2016. RMN este un film cu decor contemporan care detaliază mai multe grupuri etnice.

Potemkiniștii, Radu Jude

Potemkiniștii”, regizat de Radu Jude, va avea premiera mondială luna viitoare în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Festivalul a ajuns la a 75-a ediție și se va desfășura între 17 și 28 mai 2022.

Scurtmetrajul „Potemkiniștii” a fost selectat în programul Quinzaine des Réalisateurs, o secțiune paralelă a festivalului