Amendă GDPR de 4000 de euro pentru o firmă care a montat camere de filmat în birourile angajaților

Sursă imagine: Hepta
  • O firmă a fost amendată fiindcă a instalat camere de filmat în birourile angajaților.
  • Firma a fost sancționată cu o amendă în cuantum de 19.772,4 lei (echivalentul sumei de 4000 EURO).
  • Firma nu a dat dovada că a folosit alte mijloace mai puțin intruzive care nu au fost eficiente.

O firmă a fost amendată fiindcă a instalat camere de filmat în birourile angajaților. Autoritatea Națională de Supraveghere (ANS) a finalizat în luna aprilie 2022 o investigație la operatorul  „Concordia Capital IFN S.A.” și a constatat încălcări ale dispozițiilor din Regulamentul General privind Protecția Datelor.

Firma a fost sancționată cu o amendă în cuantum de 19.772,4 lei (echivalentul sumei de 4000 EURO), notează Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a unei sesizări. A fost reclamat faptul că firma a instalat camere audio-video în birourile angajaților săi cu încălcarea prevederilor legale în materia protecției datelor personale. Firma nu a dat dovata că a folosit alte mijloace mai puțin intruzive care nu și-au dovedit eficiența.

Tudor Galos, specialist în protecția datelor a notat: „Cu toate că scopul prelucrării era protecția angajaților, a bunurilor acestora, a bunurilor firmei și a vizitatorilor, cu toate că temeiul legal era interesul legitim pentru această protecție, amenda s-a dat fiindcă firma nu a respectat o cerință prezentă în legea 190/2018: și anume că trebuie să demonstrezi că „alte măsuri mai puțin intruzive nu și-au dovedit anterior eficiența”.

ANS declară că operatorul nu a făcut dovada că scopul invocat în regulamentul său intern este unul justificat. În regulamentul intern folosirea camerelor video justifica asigurarea protecției persoanelor, bunurilor și valorilor angajatorului și ale angajaților.

În ce caz se pot folosi camere de filmat

Aliniatul 5 din Regulamentul General privind Protecția Datelor prevede ca:

„În cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicaţii electronice şi/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaţilor, în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator, este permisă numai dacă:

a) interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate şi prevalează asupra intereselor sau drepturilor şi libertăţilor persoanelor vizate;

b) angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă şi în mod explicit a angajaţilor;

c) angajatorul a consultat sindicatul sau, după caz, reprezentanţii angajaţilor înainte de introducerea sistemelor de monitorizare;

d) alte forme şi modalităţi mai puţin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu şi-au dovedit anterior eficienţa;

e) durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporţională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepţia situaţiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.”