Industia HoReCa din România a lansat oferte de angajare pentru refugiații ucraineni. Care sunt drepturile unui zilier

  • Deficitul de forță de muncă în industria hotelieră de pe litoralul Mării Negre depășește 10.000 de lucrători.
  • Au fost lansate oferte pentru refugiații ucraineni pentru a ocupa posturile vacante.
  • Asociațiile de profil estimează deficitul de forță de muncă pentru întreaga țară la 50.000 de persoane.

Deficitul de forță de muncă în industria HoReCa de pe litoralul Mării Negre depășește 10.000 de lucrători, a declarat pentru News.ro președintele de onoare al Asociației Patronale RESTO Constanța, Corina Martin. Aceasta a adăugat că au fost lansate oferte pentru refugiații ucraineni pentru a ocupa posturile vacante.

Asociațiile de profil estimează deficitul de forță de muncă pentru întreaga țară la 50.000 de persoane. Multe hoteluri și restaurante de pe litoral riscă să se deschidă mai târziu sau chiar să rămână închise în acest an din acest motiv.

„Lipsa forței de muncă este una dintre marile probleme […] în general, în industria ospitalității, în România și, mai ales, pe litoralul [Mării Negre] – unde avem un sezon scurt. Acest lucru face ca personalul HoReCa să fie mai puțin interesat să lucreze timp de două luni sau trei luni, sezonier, și, prin urmare, trebuie plătite salarii mai mari pentru a atrage forță de muncă”, a explicat Corina Martin, citată de News.ro.

Problemele din industria HoReCa

Domeniul HoReCa este unul dintre cele mai expuse crizei de personal, mai ales în sezonul estival, când crește foarte mult numărul turiștilor. Una dintre opțiunile populare întâlnite în această perioadă este integrarea zilierilor în procesul de muncă

Pentru a-i proteja pe cei care aleg să lucreze ca zilieri, în special necalificaţi, cei cu nivel minim de studii sau adolescenţi, legea prevede clar numărul de ore pe care le poate presta un zilier, modalitatea de stabilire a venitului,  dar şi obligativitatea angajatorilor care folosesc zilieri să le declare activitatea în Registrul electronic al zilierilor.

Cine poate să fie zilier?

Un zilier poate să fie o persoană fizică, cetățean român sau străin, ce are capacitate de muncă și care desfășoară activitați necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneratii. O persoana poate defășura activități ca zilier numai dacă a împlinit vârsta de cel putin 16 ani. Lucrătorii minori pot desfășura numai activități potrivite cu dezvoltarea lor fizică, conform Legistației Muncii.

Câte ore poți lucra pe zi?

Durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși 12 ore. Zilierul minor care are capacitate de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. Zilierul minor nu va efectua activități de muncă în rimpul nopții.

Negocierea plății

Pentru activitatea executată, zilierul are dreptul la o remunerație al cărei cuantum se stabilește prin negociere directă între părti.

Cuantumul remunerației brute orare stabilite de părti nu poate fi mai mic decât valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe țară garantat.