Un nou test de sânge prezice riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

image source: hepta
  • Cercetătorii au dezvoltat un test de sânge care poate să prevadă dacă o persoană prezintă un risc de atac de cord.
  • Acest test are o precizie de aproximativ două ori mai mare decât cea a testelor de risc existente.
  • Acesta ar putea permite medicilor să determine dacă medicamentele existente ale pacienților funcționează.

Oamenii de știință au dezvoltat un test de sânge care poate să prevadă dacă o persoană prezintă un risc ridicat de atac de cord, de accident vascular cerebral, de insuficiență cardiacă sau de a muri din cauza uneia dintre aceste afecțiuni în următorii patru ani.

De asemenea, ar putea fi utilizată pentru a facilita dezvoltarea de noi medicamente cardiovasculare, oferind un mijloc mai rapid de evaluare a eficienței medicamentelor.

Acesta ar putea permite medicilor să determine dacă medicamentele existente ale pacienților funcționează sau dacă aceștia au nevoie de medicamente suplimentare pentru a-și reduce riscul.

În România în jur de 60% din decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, potrivit datelor Societății Române de Cardiologie.

Un test bazat pe măsurarea proteinelor din sânge

Acest test se bazează pe măsurarea proteinelor din sânge și are o precizie de aproximativ două ori mai mare decât cea a testelor de risc existente.

Testul SomaLogic utilizează măsurători ale proteinelor pentru a clasifica persoanele de la risc ridicat la risc scăzut, precum și pentru a oferi un procent de probabilitate ca acestea să sufere un eveniment cardiovascular în următorii patru ani. „Dacă se dovedește că scorul dvs. este ridicat, ați avea aproximativ o șansă din două de a suferi un eveniment, dar timpul mediu până la acel eveniment ar fi puțin peste 18 luni, iar tipul de eveniment cel mai probabil ar fi decesul”, a declarat Dr. Stephen Williams de la SomaLogic din Boulder, Colorado, care a condus cercetarea, citat de The Guardian.