STUDIU. Pisicile ar putea dubla riscul de apariție a schizofreniei. De ce se întâmplă acest lucru

  • Cercetătorii susțin că această conexiune este cel mai probabil legată de un parazit găsit la pisicile de companie.
  • Echipa a efectuat o meta-analiză a cercetărilor existente din 11 țări, publicate în ultimii 44 de ani.
  • Persoanele expuse la pisici înainte de vârsta de 25 de ani aveau aproximativ de două ori mai multe șanse de a dezvolta schizofrenie.

Conform unei analize a 17 studii desfășurate de experții de la Universitatea Queensland din Australia, posibilitatea de a deține o pisică s-ar putea asocia cu o dublare a riscului de apariție a schizofreniei. Echipa a efectuat o meta-analiză a cercetărilor existente din 11 țări, publicate în ultimii 44 de ani. Conform descoperirilor lor, persoanele expuse la pisici înainte de vârsta de 25 de ani aveau aproximativ de două ori mai multe șanse de a dezvolta schizofrenie.

Cercetătorii susțin că această conexiune este cel mai probabil legată de un parazit găsit la pisicile de companie, numit Toxoplasma gondii, cunoscut și sub numele de T. gondii, care poate pătrunde în organism prin mușcătura acestora. Ei sugerează că parazitul ar putea intra în sistemul nervos central și afecta neurotransmițătorii creierului, determinând modificări de personalitate, simptome psihotice și tulburări psihiatrice, cum ar fi schizofrenia.

Cauza schizofreniei nu este pe deplin înțeleasă și se crede că este un amestec de genetică, anomalii în chimia creierului și/sau posibile infecții virale și tulburări imunitare. Un studiu britanic a arătat că expunerea la pisici în timpul copilăriei, între patru și 10 ani, a fost asociată cu experiențe psihotice mai mari la vârsta de 13 ani. Cu toate acestea, rezultatele nu au persistat după ajustarea pentru posibile variabile de confuzie.

„15 din cele 17 sunt studii caz-control notorii pentru asocieri false ”, a scris dr. Sanil Rege, un psihiatru din Melbourne, Australia, pe profilul său de Twitter.