STUDIU. Tinerii au mai multe șanse să nu aibă un loc de muncă din cauza sănătății mintale precare

  • Sănătatea mintală precară în rândul tinerilor este în creștere, arată cifrele oficiale.
  • Acest lucru le poate împiedica educația și îi poate duce la locuri de muncă prost plătite sau șomeri.
  • Studiul a constatat că femeile tinere se descurcă mai rău și au șanse mai mari să se confrunte cu sănătatea mintală precară.

Oamenii de 20 de ani au mai multe șanse să nu lucreze din cauza sănătății proaste decât cei de 40 de ani, a constatat un raport. Acest lucru este „radical diferit” de trecut, a spus Fundația Resolution, când cu cât erai mai în vârstă, cu atât era mai probabil să nu lucrezi din cauza unei boli, scrie BBC.

Sănătatea mintală precară în rândul tinerilor este în creștere, arată cifrele oficiale. Acest lucru le poate împiedica educația și îi poate duce la locuri de muncă prost plătite sau chiar în șomaj, se arată în raport.

Unul din 20 de tineri (5%) a fost inactiv din punct de vedere economic din cauza stării de sănătate în 2023, se arată în comunicat. Potrivit raportului, tinerii au acum cea mai proastă sănătate mintală din orice grupă de vârstă. Aceasta este o inversare față de acum două decenii, când aveau cea mai scăzută incidență a tulburărilor mintale comune.

În 2021/22, 34% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani au raportat simptome ale unei tulburări mintale, cum ar fi depresia, anxietatea sau tulburarea bipolară.

În 2000, această cifră era de 24%. Drept urmare, peste o jumătate de milion de tineri cu vârsta între 18 și 24 de ani au primit antidepresive în perioada 2021-2022.

Sănătatea mintală și studiile superioare

Louise Murphy, economist senior la Resolution Foundation, a spus că atenția s-a concentrat mai des asupra sănătății mintale în învățământul superior. „Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze cel mai mult este atunci când sănătatea mintală precară se asociază cu rezultatele slabe ale educației,” spune aceasta.

„Consecințele economice ale sănătății mintale precare sunt cele mai grave pentru tinerii care nu merg la universitate, unul din trei tineri neabsolvenți cu o tulburare mintală comună este în prezent fără muncă”, a spus ea.

Studiul a constatat că femeile tinere se descurcă mai rău și au șanse mai mari să se confrunte cu sănătatea mintală precară decât bărbații tineri (41% față de 26%).

De asemenea, cercetarea a mai constatat că 79% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani care nu lucrează din cauza unei stări de sănătate au doar calificări la nivelul GCSE sau mai jos.

Aceasta se compară cu 34% dintre toți oamenii din grupa respectivă de vârstă. Dacă copiii cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani suferă de sănătate mintală precară, au șanse de trei ori mai mari să nu promoveze cinci studii GCSE, inclusiv engleză și matematică, în comparație cu copiii sănătoși, se arată în raport.