- Cercetătorii au fost nedumeriți de un fenomen cunoscut sub numele de „paradoxul fericirii feminine”.
- O serie de sondaje au constatat că femeile înregistrează niveluri mai ridicate de satisfacție în viață decât bărbații.
- Cu toate acestea s-au evidențiat niveluri mai ridicate de stres, anxietate și alte emoții negative.
De ani de zile, cercetătorii au fost nedumeriți de un fenomen legat de nivelul de fericire pe care îl au femeile, cunoscut sub numele de „paradoxul fericirii feminine”.
O serie de sondaje, realizate la nivel mondial, au constatat că femeile înregistrează niveluri mai ridicate de satisfacție în viață decât bărbații. Cu toate acestea s-au evidențiat niveluri mai ridicate de stres, anxietate și alte emoții negative.
Un studiu recent, realizat de National Bureau of Economic Research, susține că a rezolvat acest paradox. David Blanchflower și Alex Bryson analizează datele globale și concluzionează că „femeile sunt întotdeauna și pretutindeni mai nefericite decât bărbații”.
Femeile, mai nefericite decât bărbații
Folosind date din mai multe țări, cercetătorii au descoperit că femeile sunt mai nefericite decât bărbații în ecuațiile de nefericire și de afectare negativă, indiferent de măsura folosită – anxietate, depresie, teamă, tristețe, singurătate, furie. Acestea au mai multe zile cu o stare mintală proastă și mai multe zile de somn agitat.
De asemenea, femeile sunt mai puțin mulțumite de multe aspecte ale vieții lor, cum ar fi democrația, economia, starea educației și serviciile de sănătate.
Ca urmare, găsim acum dovezi puternice că bărbații au niveluri mai ridicate atât de fericire, cât și de satisfacție în viață în ultimii ani, chiar înainte de apariția pandemiei. Ca și în trecut, ei continuă să aibă niveluri mai scăzute de nefericire.
Partenerii noștri