OMS: Aproape de trei ori mai multe persoane au murit din cauza COVID decât cele raportate oficial

Sursă imagine: Hepta
  • Noile estimări OMS arată că numărul total de decese asociate cu COVID 19 este aproximativ 14,9 milioane.
  • Mortalitatea excesiză este calculată ca diferență între numărul de decese care au avut loc și numărul care ar fi fost de așteptat în absența pandemiei.
  • Raportul OMS a precizat că aproape jumătate dintre decesele care nu au fost raportate au avut loc în India.

Noile estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că numărul total de decese asociate direct sau indirect cu pandemia COVID-19 (descris ca „mortalitate excesivă”) între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2021 a fost de aproximativ 14,9 milioane (intervalul 13,3 milioane – 16,6 milioane).

Mortalitatea excesiză este calculată ca diferență între numărul de decese care au avut loc și numărul care ar fi fost de așteptat în absența pandemiei, pe baza datelor din anii anteriori.

Excesul de mortalitate include decesele asociate cu COVID-19 în mod direct (din cauza bolii) sau indirect (din cauza impactului pandemiei asupra sistemelor de sănătate și a societății). Decesele legate indirect de COVID-19 pot fi atribuite altor afecțiuni pentru care oamenii nu au putut avea acces la prevenire și tratament deoarece sistemele de sănătate au fost suprasolicitate de pandemie. Numărul estimat al deceselor în exces poate fi influențat și de decesele evitate în timpul pandemiei datorită riscurilor mai mici ale anumitor evenimente, cum ar fi accidentele rutiere sau accidentele de muncă.

OMS: Aproape jumătate dintre decesele neraportate sunt în India

Raportul OMS a precizat că aproape jumătate dintre decesele care nu au fost contabilizate până acum au avut loc în India. Raportul sugerează că 4,7 milioane de persoane au murit acolo ca urmare a pandemiei, în principal în timpul unei valuri uriașe în mai și iunie 2021.

Cu toate acestea, guvernul indian estimează un număr mult mai mic de decese pentru perioada ianuarie 2020-decembrie 2021: aproximativ 480.000. OMS a declarat că nu a examinat încă pe deplin noile date furnizate săptămâna aceasta de India, care a ripostat la estimările OMS și a publicat marți propriile cifre privind mortalitatea pentru toate cauzele de deces în 2020. citiți mai departe OMS a declarat că ar putea adăuga o clauză de renunțare la raport care să evidențieze conversația în curs cu India.

Cu toate acestea, alte evaluări independente au estimat, de asemenea, un număr de morți în India mult mai mare decât cel oficial al guvernului, inclusiv un raport publicat în Science, care a sugerat că trei milioane de persoane ar fi murit din cauza COVID în această țară.